Ruski vojni avion uništen kod Minska: Bjeloruska opozicija preuzela odgovornost

2
Radiosarajevo.ba
Ruski vojni avion uništen kod Minska: Bjeloruska opozicija preuzela odgovornost
Foto: EPA - EFE / Ruski vojni avion Beriev A-50

Ruski vojni avion A-50 teško je oštećen u napadu dronom na aerodrom u blizini bjeloruskog glavnog grada Minska, potvrdili su pripadnici bjeloruske opozicije u egzilu.

Dvije eksplozije potresle su aerodrom u blizini Minska i oštetile prednje i središnje dijelove ruskog aviona, kao i radarsku antenu, izvijestili su iz bjeloruske anti-vladine organizacije BYPOL.

Vodeća opoziciona političarka Svjetlana Tihanovska poručila je kako je ponosna na njih.

Znate li zašto Balkan ostaje bez stanovništva?

Znate li zašto Balkan ostaje bez stanovništva?

"Ponosna sam na sve Bjeloruse koji nastavljaju pružati otpor ruskoj hibridnoj okupaciji Bjelorusije i bore se za slobodu Ukrajine", napisala je Tihanovska.

Čelnik BYPOL-a, Aleksandar Azarov, više podataka o napadu dao je na Telegram profilu anti-vladine organizacije i na poljskom informativnom kanalu Belsat.

"Bili su to dronovi. Sudionici operacije su Bjelorusi", napisao je Azarov navodeći da su operativci nakon akcije napustili Bjelorusiju.

Belsat je poljski kanal fokusiran na bjeloruske vijesti koje je Minsk označio kao ekstremističke. BYPOL, koji uključuje bivše službenike za provođenje zakona koji podržavaju opozicione političare, označen je kao teroristička organizacija, prenosi Index.hr.

Savjetnik političarke Svjetlane Tihanovske, koja je vođa bjeloruske opozicije, rekao je u objavi na Twitteru da je ovo najuspješniji čin sabotaže od početka 2022.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu prije godinu dana, bilo je nekoliko sabotaža u Bjelorusiji i u ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom, posebno na željezničkom sustavu.

BiH bi mogla prodavati municiju Ukrajini

BiH bi mogla prodavati municiju Ukrajini

Uništeni ruski avion Beriev A-50 inače je namijenjen za rano upozoravanje iz zraka, te je sposoban da prati do 60 ciljeva istovremeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije