Javna tajna koju Kremlj još nije priznao: Ukrajinski front ubio je hrpu ruskih generala

1
Radiosarajevo.ba
Javna tajna koju Kremlj još nije priznao: Ukrajinski front ubio je hrpu ruskih generala
Foto: Ministarstvo odbrane Rusije / Vitalij Gerasimov

Tokom ruske invazije navodno su poginuli brojni ruski generali, iako smrt nekih od njih Kremlj nikada nije priznao, a na bojnom polju često su ih zamijenili nedovoljno iskusni oficiri, prema saznanjima britanskog Ministarstva odbrane.

Ministarstvo je još u maju saopštilo da su visoki ruski zapovjednici dovedeni na prvu crtu kako bi preuzeli vodstvo operacije izbliza zbog loših rezultata vojske.

Međutim, teško je definisati je li to doista dovelo do boljeg rezultata ili do još većih gubitaka visokih oficira.

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Ukrajinski izvori tvrdili su u julu da je ubijeno 14 ruskih generala.

Ukrajinski pukovnik Anatolij Stefan Stirlitz pisao je na svom Telegram kanalu u novembru da je Rusija izgubila 160 generala i pukovnika u ratu.

Nemoguće je neovisno provjeriti tu brojku.

Smrti generala

Rusija nikada nije potvrdila broj vojnih žrtava. Prema nedavnim navodima japanskih i zapadnih obavještajnih službi, Vladimir Putin izgubio je 20 generala u ratu.

Nevjerojatno visok broj pripisuje se sposobnosti ukrajinske vojske i obavještajaca da lociraju generale putem mobilnih signala na početku rata. Mobiteli su tada korišteni zbog nedostataka u komunikaciji, ali su otad zabranjeni.

Zbog toga je u prvim mjesecima rata bilo više izvješća o smrtnim slučajevima. Andrej Suhovecki bio je prvi general čija je smrt objavljena. Poginuo je 28. februra od snajperskog metka u zračnoj luci Hostomel, prema tvrdnjama ukrajinskih dužnosnika. Nedugo nakon toga objavljeno je da je Vitalij Gerasimov ubijen u Harkivu.

Postoji zvučni zapis u kojem dva oficira Federalne službe sigurnosti (FSB) razgovaraju o njegovoj smrti. Rusija je negirala vijest. Naprotiv, ruski su mediji objavili da je živ i da je odlikovan Ordenom Aleksandra Nevskog.

Treći najviši ruski general koji je ubijen je Andrej Kolesnikov čiju je smrt objavila na Twitteru ruska vojska.

Tokom ruskog napada na Mariupolj Rusija je navodno izgubila četvrtog generala, Olega Mitjajeva. New York Times je izvijestio da su ukrajinske trupe uspjele presresti poziv ruskog generala i ubiti ga.

Kina objavila mirovni plan za Ukrajinu u 12 tačaka: Evo šta traže

Kina objavila mirovni plan za Ukrajinu u 12 tačaka: Evo šta traže

General Andrej Mordvičev navodno je ubijen kada su ukrajinske snage napale zračnu luku Herson u Čornobaivki, koja se koristila kao privremena ruska baza. Njegova smrt nije sigurna jer ju Kremlj nije potvrdio.

Prerano se hvalio

Ukrajina je izvijestila da je ubila general-pukovnika Jakova Rezanceva, jednog od najviših vojnih dužnosnika, izvijestio je Kyiv Independent. Rusija nije potvrdila njegovu smrt.

Medvedev ponovo zaprijetio: "Spremni smo ići i do granice s Poljskom"

Medvedev ponovo zaprijetio: "Spremni smo ići i do granice s Poljskom"

"Rezancev se hvalio da će invazija na Ukrajinu biti gotova za nekoliko sati.", objavio je The Telegraph.

Pri bombardiranju ponosa ruske Crnomorske flote, broda Moskva, stradao je nepoznat broj mornara. Među njima je bio kapetan Anton Kuprin.

Rusija je potvrdila pogibiju nekoliko oficira, poput general-bojnika Vladimira Petroviča Frolova, zamjenika zapovjednika 8. armije. Guverner Sankt Peterburga potvrdio je njegovu smrt i nazvao ga "pravim domoljubom", izvijestila je ruska novinska agencija TASS. Guverner je prisustvovao njegovu sprovodu 16. aprila.

Ruski mediji potvrdili su smrt pukovnika Deniza Kozlova. On je bio među stotinama vojnika koji su poginuli pokušavajući sagraditi ponton nužan za napredovanje ruskih trupa preko rijeke Doneck u maju.

Volodimir Zelenski javio se na godišnjicu ruske invazije: "Ovo je godina naše nepobjedivosti

Volodimir Zelenski javio se na godišnjicu ruske invazije: "Ovo je godina naše nepobjedivosti

Kanamat Botašev, penzionisani general-bojnik ruskih zračnih snaga, navodno je ustrijeljen u Ukrajini, što ga čini najvišim zapovjednikom ruskih zračnih snaga za kojeg se sigurno zna da je ubijen u ratu.

Ukrajinska vojska saopštila je da je Botašev ubijen kada je ruski jurišni zrakoplov Su-25 oboren iznad regije Luhansk.

BBC je rekao da je vijest o njegovoj smrti potvrdio jedan od njegovih bivših kolega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije