Ruski Gazprom Njemačkoj smanjio opskrbu plinom. Stigla i prva reakcija

3
Hina/ Radiosarajevo.ba
Ruski Gazprom Njemačkoj smanjio opskrbu plinom. Stigla i prva reakcija
Foto: Pavlo Palamarchuk / EPA / Ilustracija

Ruska plinska firma Gazprom počela je u četvrtak rano ujutro smanjivati količinu plina koju Njemačkoj isporučuje putem plinovoda Sjeverni tok 1 na dnevni maksimum od 67 miliona kubika metara.

Smanjenje u opskrbi plinom došlo je nakon najave te firme da će reducirati maksimalne količine dostavljenog plina sa 167 miliona kubika dnevno na od 100 miliona kubika.

Najnovijim smanjenjem, firma je Njemačkoj u dva dana smanjila količinu plina za oko 60 posto, a Sjeverni tok 1 je glavni plinovod kojim se u tu zemlju doprema ruski plin.

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck optužio je Rusiju za pokušaj stvaranja nelagode i potez kojim se povećavaju cijene plina, ali je dodao kako Njemačka i dalje može dobaviti alternativne zalihe plina alternativnim putem, iako po većoj cijeni. Njemačke skladišta plina su trenutno na 56 posto popunjenosti.

Ruski Gazprom, koji je u većinskom državnom vlasništvu, izvijestio je kako su zastoji u isporuci plina uzrokovani popravkom jedinice za kompresiju plina, iako je tu tvrdnju osporila njemačka federalna agencija.

Rusija je posljednjih sedmica ukinula dostavu plina za više europskih zemalja zbog neslaganja sa sankcijama koje su joj uvedene kao posljedica njezine invazije na Ukrajinu, i zbog toga što su europske zemlje odbile plaćati plin u rubljima, što je Rusija zahtijevala kako bi podržala svoju valutu.

Cijene energije značajno su porasle zbog smanjenog dotoka plina iz Rusije u Europu, a mnogi energetski analitičari pribojavaju se da bi Rusija Europi mogla zatvoriti ventile kako bi ju pritisnula.

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck rekao je da je to "politička odluka", a ne tehnička.

"Očigledno je to strategija za uznemiravanje i povećanje cijena."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije