Ruski dron eksplodirao na teritoriji Latvije: Oglasilo se i ministarstvo odbrane

1
Radiosarajevo.ba
Ruski dron eksplodirao na teritoriji Latvije: Oglasilo se i ministarstvo odbrane
Foto: EPA / Vojna pomoć - Ilustracija

Bespilotna letjelica ruske vojske, koja se u subotu, 7. septembra srušila u Latviji, nosila je eksploziv koji je vjerovatno bio namijenjen za napad na Ukrajinu, ali letjelica je zalutala u zračni prostor baltičke zemlje, rekli su latvijski dužnosnici u ponedjeljak

Rumunija i Latvija, članice NATO saveza koje podržavaju Ukrajinu u njenom dvije i pol godine dugom ratu protiv Rusije, rekle su u nedjelju da istražuju ruske dronove koji su se srušili nakon što su ušli u njihov zračni prostor.

Letjelica koja je pala u Latviji je dron iranske proizvodnje Šahed, rekao je zapovjednik latvijskih oružanih snaga general Leonids Kalnins na press konferenciji, prema latvijskom portalu Delfi.

Očajni Audijevi radnici odlučili se na nevjerovatan potez: "Nijedno vozilo neće izaći iz tvornice"

Očajni Audijevi radnici odlučili se na nevjerovatan potez: "Nijedno vozilo neće izaći iz tvornice"

Eksploziv na letjelici, koji je vjerovatno bio namijenjen za Ukrajinu, deaktiviran je nakon što je letjelica pronađena u Latviji, kazao je novinarima Kalnins.

Dron se srušio na području sela Gaigalava oko 90 kilometara od granice s Bjelorusijom, odakle je ušao u zračni prostor baltičke zemlje, objavilo je latvijsko ministarstvo odbrane u saopćenju u ponedjeljak, 9. septembra.

Zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana je u nedjelju kritizirao incidente kao "neodgovorne i potencijalno opasne", no rekao je da ništa ne upućuje na to da je riječ o namjernom napadu na članice saveza, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije