Rusija ponovno počela isporučivati plin Latviji

0
Radiosarajevo.ba
Rusija ponovno počela isporučivati plin Latviji
Foto: EPA / Ilustracija/Plin

Dotok prirodnog plina iz Rusije u Latviju ponovno je pokrenut 5. augusta, sedmicu nakon što ga je zaustavio ruski izvoznik Gazprom, navodi latvijski operater Conexus Baltic Grid (CBG).

Gazprom je u julu saopćio da obustavlja slanje plina Latviji nakon što je tu baltičku zemlju optužio za kršenje uvjeta isporuke. Protok plina iz Rusije u Latviju je jučer iznosio 43.393 MWh dnevno, prema CBG-u.

Putin je u martu rekao da će najveći svjetski proizvođač prirodnog plina zahtijevati od zemalja koje su označene kao "neprijateljske" zbog svog stajališta oko sukoba u Ukrajini da plaćaju plin rubljima, piše Sky News.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Europska komisija, koja je upozorila da bi poštovanje Putinovog naloga moglo prekršiti sankcije Europske unije protiv Moskve, pozvala je firme iz EU da nastave plaćati u valuti dogovorenoj u svojim ugovorima s Gazpromom, od kojih je većina u eurima ili dolarima, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije