Rusija nije ponudila Ujedinjenim nacijama nikakvo besplatno žito

0
Fena
Rusija nije ponudila Ujedinjenim nacijama nikakvo besplatno žito
Foto: Twitter / Žito

Rusija nije ponudila Svjetskom programu za hranu (WFP) nikakvo besplatno žito, izjavio je u petak zamjenik šefa WFP-a Carl Skau, skoro dvije sedmice nakon što je Moskva odustala od sporazuma koji je omogućio siguran izvoz ukrajinskog žita iz Crnog mora.

Ukrajinsko žito je primarni izvor pomoći u hrani UN-a.

"Nismo do sada razgovarali ni o kakvom besplatnom žitu. Nisu nam se obratili za takvu diskusiju", kazao je Skau novinarima.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je u četvrtak afričkim čelnicima na samitu u Sankt Peterburgu da je Moskva u stanju zamijeniti ukrajinski izvoz žitarica u Afriku i da će pokloniti desetine hiljada tona žitarica za šest zemalja u roku od nekoliko mjeseci.

Ukrajina je, skupa s Rusijom, jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica i svaki prekid mogao bi povećati cijene hrane širom svijeta.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš upozorio je u četvrtak da "šačica donacija" neće ispraviti dramatičan uticaj okončanja crnomorskog sporazuma o žitu.

U okviru crnomorskog izvoznog pakta, WFP je tokom prošle godine kupio i isporučio 725.000 tona žitarica u Afganistan, Džibuti, Etiopiju, Keniju, Somaliju, Sudan i Jemen. Pakt je do sada omogućio WFP-u da nabavi 80 člsto svog otkupa zrna pšenice ove godine iz Ukrajine, u odnosu na 50 posto 2021. i 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije