Rusija lansirala Satanu. Raketu za koju tvrde da može 'izbrisati' Francusku

16
Radiosarajevo.ba
Rusija lansirala Satanu. Raketu za koju tvrde da može 'izbrisati' Francusku
Foto: TW / AZMilitary1 / Vladimir Putin i Satana 2

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je uspješno lansirana interkontinentalna balistička raketa Sarmat sa kosmodroma Plesetsk.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je vojsci na uspješnom testiranju rakete.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Putin je rekao da će raketni sistem Sarmat osigurati sigurnost Rusije i "natjerati na razmišljanje one koji pokušavaju da je ugroze". Ova raketa poznata je kao Satana 2.

Obraćajući se ruskoj vojsci u televizijskim izjavama, Putin je rekao:

"Čestitam vam na uspješnom lansiranju interkontinentalne balističke rakete Sarmat. Ovo zaista jedinstveno oružje će ojačati borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano osigurati sigurnost Rusije od vanjskih prijetnji i natjerati one koji, u žaru agresivne retorike, pokušavaju da ugroze našu zemlju, dvaput razmisle".

Također je poznata kao R-36M2 Vojvoda, projektil se razvija već nekoliko godina i namijenjen je kao nadogradnja trenutnih zaliha Kremlja.

U stanju je da isporuči čak 15 bojevih glava usmjerenih na različite ciljeve. Putin je rekao da ovakvo oružje nema nigdje drugdje u svijetu.

"Zadaci lansiranja su u potpunosti završeni. Dizajnerske karakteristike su potvrđene u svim fazama njegovog leta. Trenažne bojeve glave stigle su u datu oblast na poligonu Kura na poluostrvu Kamčatka", navela je agencija.

Ministarstvo odbrane Rusije je pojasnilo da je ovo prvo lansiranje u državnom programu testiranja.

"U stanju je u sekundi s lica Zemlje izbrisati područje veličine Teksasa ili Francuske", hvalili su se ruski mediji prošle godine predstavljajući novu Sotonu.

Dodali su da je nova raketa sposobna da pogađa mete na velikim dometima koristeći različite putanje leta i ima jedinstvene karakteristike koje joj omogućavaju da pouzdano savlada sve postojeće i buduće sisteme protivraketne odbrane.

Da bi se shvatilo koliko je ona zapravo razorna, uporedili su je s nuklearnom bombom bačenom na Hirošimu. Bomba bačena na Hirošimu imala je snagu od 15 kilotona, a njena eksplozija ubila je 70.000 ljudi. Jedna raketa R-36M2 nosi do 10 bojevih blokova od kojih svaki ima snagu od 750 kilotona.

Također, neke od raketa opremljene su bojevim monoblokom izuzetne razorne snage od čak 20.000 kilotona. Satana je teška čak 209 tona, vrlo je precizna i, barem tako tvrde Rusi, može da dopre do američkih raketnih silosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije