Rusija koristi Siriju kao poligon za testiranje naoružanja

Fena
Rusija koristi Siriju kao poligon za testiranje naoružanja
EPA / Ilustracija
Ruska godinu dana duga kampanja bombardovanja u Siriji pokazala je "pouzdanost" ruskog naoružanja, dok Kremlj pokušava da stabilizira ratom zahvaćenu zemlju, izjavio je u četvrtak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"U tom periodu uspjeli smo stabilizirati situaciju u zemlji i osloboditi značajan dio teritorije od  naoružanih međunarodnih terorističkih grupa", izjavio je Šojgu na konferenciji za novinare.

"Brojni tipovi modernog naoružanja proizvedenog u našoj zemlji testirani su u teškim pustinjskim uslovima i generalno su pokazali pouzdanost i efikasnost", kazao je.

Njegove izjave došle su u vrijeme rastućeg međunarodnog gnjeva zbog zračne podrške Moskve žestokim napadima režimskih snaga u Alepu koji su doveli do optužbi za moguće ratne zločine.

Sjedinjene Države u ponedjeljak su prekinule razgovore s Rusijom o primirju u Siriji u znak protesta zbog ruskog intenziviranja kampanje bombardovanja.

Moskva koristi Siriju kao poligon za testiranje brojnog novog naoružanja, među kojima dugometnih projektila ispaljenih s brodova, podmornica i borbenih aviona.

Među njima je raketa X-101 koja ima domet od 4.500 kilometara i ispaljena je iz bombardera koji su uzlijetali iz baza u Rusiji, saopćio je Šojgu.

Izgrađena na temeljima svog sovjetskog prethodnika, ruska industrija naoružanja ključni je izvor prihoda za zemlju i donijela joj je oko 14,5 milijardi dolara u  2015. godini, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije