Ljekari bez granica: Alep je postao klaonica

Radiosarajevo.ba
Ljekari bez granica: Alep je postao klaonica
Sirijska vojska uspela je ući u još dva dijela Alepa, dok je dogovoreno primirje koje su potpisali Moskva i Washington, pred potpunim kolapsom, prenosi AFP.

Ujedinjene nacije upozoravaju na "humanitarnu katastrofu" u Alepu, koji je u fokusu novog nacrta rezolucije UN-a kojim se poziva na prekid neprijateljstava.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je za BBC da Washington štiti bivši ogranak Al Kaide - Fateh al Šam Front, nekada poznat kao Al-Nusra front u svojim pokušajima da svrgnu predsjednika Bašara Al Asada.

Prema navodima za Opservatorije za ljudska prava, sirijska vojska je odlučna da, po svaku cijenu, povrati sve oblasti grada Alep, a od jučer su pojačane vojne akcije koje napreduju ka centru ovog grada.

Opservatorija navodi da su od početka vojne operacije, Damask i Moskva u zračnim i bombaškim napadima i artiljerijskim paljbama, ubili više od 216 ljudi među kojima je najmanje 40 djece.

Hitno evakuirati bolesne i povrijeđene iz Alepa

Svjetska zdravstvena organizacija zatražila je hitnu evakuaciju stotina bolesnih i povrijeđenih iz sirijskog grada Alepa.

Glas Amerike prenosi da su prema procjenama SZO, od stotina civila ubijenih ili ranjenih tokom posljednje dvije Nedelje, oko trećina deca.

„Situacija je zaista nezamisliva. Prema navodima zdravstvenih zvaničnika, posljednjih par nedjelja tokom bombardiranja je poginulo 338 osoba, među kojima 106 djece. Povrijeđeno je 846, od čega su trećina - 261 - deca", saopštio je direktor za humanitarne operacije Rick Brennan.

Glas Amerike navodi da je predsjednik SAD Barack Obama snažno osudio "varvarske zračne napade Rusije i sirijskog režima" na civile u istočnom Alepu. Iz Bijele kuće je saopćeno da je Obama jučer telefonom razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkem i da su se oba lidera saglasila da Rusija i režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada snose "posebnu odgovornost" za zaustavljanje borbi i propuštanje humanitarne pomoći.

Američki državni sekretar John Kerry prethodno je rekao da su SAD "na ivici" prekida diplomatskih razgovora s Rusijom zbog nastavka bombardiranja pobunjenika u Alepu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, saopćila je jučer da je u ruskim zračnim napadima širom zemlje, u protekloj godini poginulo više od 9.000 ljudi, međi kojima i mnogi civili. U međuvremenu, stotine hiljada civila, od kojih su polovina deca, ne mogu da napuste Alep.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije