Jedna fotografija sirijskog dječaka privukla je pažnju svijeta: Ovih sedam nije

Radiosarajevo.ba
Jedna fotografija sirijskog dječaka privukla je pažnju svijeta: Ovih sedam nije
Omran Daqneesh, sirijski dječak iz Alepa, privukao je pažnju miliona ljudi širom svijeta.

Svi su s tugom i nevjericom gledali snimak na kojem on miran i tih rukom briše krv i prašinu s lica.

S druge strane, liječnici koji su liječili malog Omrana kao i snimatelj koji je zabilježio trenutak bili su u čudu - pitali su se je li to svijet tek sad otkrio da su djeca svakodnevno u ratu i da doživljavaju ovu sudbinu već pet godina.

Nekoliko dana nakon napada i snimka, Omranom stariji brat Alija preminuo je od rana koje je zadobio u istom napadu.

Alijeva smrt ipak nije privukla jednaku pažnju kao Omranova patnja što je samo potvrdilo da djeca "neprimjetno" umiru svakog dana širom svijeta.

Omran je povrijeđen u napadu za koji je Rusija zanijekala umiješanost ali se ne zna ko ga je izveo. Uništena je cijela zgrada u kojoj su živjele porodice i istočnom Alepu.

Idućeg dana, mediji pod vladinim utjecajem u Siriji objavili su fotografiju djevojčice istog uzrasta koja je povrijeđena minobacačkim napadom koji su izvele pobunjeničke snage na zapadnoj strani grada.

Pobunjenici nemaju zračne snage i razaranja u Alepu mnogo su veća na dijelu koji drže pobunjeničke snage. Jedna od monitoring grupa - Opservatorij za ljudska prava - kazala je da je stotinu djece poginulo na istočnoj strani grada u posljednjem mjesecu, a 49 na zapadnoj strani, piše New York Times.

Za svaku porodicu gubitak je nemjerljiv. Djeca su stalno između borbi koje se vode sa svih strana u ratom razorenoj Siriji.

Fotografija Omrana odjeknula je iz očitih ali i neznanih razloga.

Ispod su fotografije nekoliko od mnoge djece koja su liječena u posljednjih sedam dana u bolnicama u istoj regiji. Fotografije su objavljivali liječnici i novinari.

Ahmad Tadifi (dvogodišnjak)

Liječnici nisu znali ko je to dijete kad je stigao u istu bolnicu u kojoj je liječen Omran. Bio je odvojen od porodice što je slučaj s mnogo djece u haosu nakon napada. Podvrgnut je operaciji zbog povreda glave, prepone i desne ruke i noge. Kasnije identificiran Ahmad ostao je u bolnici na intenzivnom liječenju s ocem. Nekoliko dana kasnije, umro je od povreda.

sirija_djeca_ranjena_rat_blog4.jpg - Jedna fotografija sirijskog dječaka privukla je pažnju svijeta: Ovih sedam nije zamijećeno

Rouwaida (petogodišnjakinja) i Rana Hanoun (sedam mjeseci)

Hanoun sestre ranjene su u istom napadu u kojem je povrijeđen i mali Omran. One su bile dvoje od 12 djece mlađe od 15 godina koja su liječena u istoj bolnici u Alepu. Obje djevojčice zadobila su povrede od gelera. Puštene su iz bolnice nekoliko dana kasnije.

sirija_djeca_ranjena_rat_blog1.jpg - Jedna fotografija sirijskog dječaka privukla je pažnju svijeta: Ovih sedam nije zamijećeno

Rouwaida

sirija_djeca_ranjena_rat_blog2.jpg - Jedna fotografija sirijskog dječaka privukla je pažnju svijeta: Ovih sedam nije zamijećeno

Rana

AIsel Hajar (dvogodišnjakinja)

Aisel je zadobila povrede glave i nogu i primljena je u bolnicu dan prije velikog napada. Težina njenih povreda nije ustanovljena zbog novih slučajeva u bolnici nakon napada. Aktivisti su joj dali ime Sirijska Pepeljuga zbog fotografije njezinih cipela s bijelim čarapama.

sirija_djeca_ranjena_rat_blog3.jpg - Jedna fotografija sirijskog dječaka privukla je pažnju svijeta: Ovih sedam nije zamijećeno
sirija_djeca_ranjena_rat_blog5.jpg - Jedna fotografija sirijskog dječaka privukla je pažnju svijeta: Ovih sedam nije zamijećeno

Amsal (četverogodišnjak) i Hikmat Hayouk (šestogodišnjak)

Hayouk brat i sestra zadobili su posjekotine i modrice kada je otvorena vatra iz aviona u Sakhour naselju. Njihove rane srećom nisu bile teške.

sirija_djeca_ranjena_rat_blog7.jpg - Jedna fotografija sirijskog dječaka privukla je pažnju svijeta: Ovih sedam nije zamijećeno

Amsal

sirija_djeca_ranjena_rat_blog8.jpg - Jedna fotografija sirijskog dječaka privukla je pažnju svijeta: Ovih sedam nije zamijećeno

Hikmat

Neidentificirani dječak

Napori da se utvrdi ko je dječak na fotografiji bili su neuspješni. Primljen je u bolnicu i vrlo brzo pušten, kazao je novinar koji ga je fotografirao. Niko od medicinskog osoblja nije se mogao sjetiti ko je dječak što nije čudno u pretrpanim bolnicama.

sirija_djeca_ranjena_rat_blog6.jpg - Jedna fotografija sirijskog dječaka privukla je pažnju svijeta: Ovih sedam nije zamijećeno

Četvero djece, bez fotografije

U 3 sata ujutro, nekoliko dana nakon napada u kojem je povrijeđen Omran, barel bomba pala je na kuću u starom dijelu Alepa. Poginulo je sedam članova jedne porodice, uključujući četvero djece. Aisha (12) Mohammad (11), Obaida (7) i Afraa (6) - ubijeni su u tom napadu.

Nema fotografije koje bi pokazala njihove povrede jer su mala tijela mrtva izvučena iz ruševina. Njihov otac snimio je dok su ih umotane odnosili. 

Čuje se njegov glas dok im govori "moji dragi, ptice nebeske, otišle ste onome ko je bolji, otišli ste Bogu".

djeca_sirija_otac_blog.jpg - Jedna fotografija sirijskog dječaka privukla je pažnju svijeta: Ovih sedam nije zamijećeno

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije