Pandemija / Rusija je napravila lijek za COVID: Ovo su opasnosti koje nosi sa sobom

06. 08. 2020. u 17:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 14

Ruski naučnici su na osnovu japanskog lijeka za grip razvili lijek za COVID-19 po imenu "avifavir". Ovaj lijek već je dostupan u 15 zemalja, a i Njemačka je između ostalih napravila zalihu. A evo šta se do sada zna o njemu.

Postoje praktično samo dva antiviralna preparata, američki „remdesivir“ i ruski „ avifavir“ - rekao je direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF) Kiril Dmitrijev govoreći o ovom lijeku, a piše DW.

Lijek su razvili Ruski fond za direktne investicije i firma „Himrar“ u ruskom gradu Himki na osnovu japanskog protivvirusnog lijeka pod imenom "avigan".

U maju je ruski lijek „favipiravir“ dobio potrebne dozvole za promet i sada je u prodaji pod imenom „avifavir“, a prvi pacijenti dobili su ga u junu.

„Favipiravir“ ili „avigan“ je u Japanu u upotrebi od 2014 kao sredstvo protiv gripa – uz izvesna ograničenja. Primena leka je dozvoljena kod novih vrsta virusa ili kada ostali lekovi ne pokazuju dejstvo. Dakle, lek je zamišljen kao krajnje sredstvo.

Prema izvještajima zapadnih medija, procedura odobravanja lijeka je bila teška i trajala je tri godine – zbog anomalija primjećenih kod beba pacijenata koji su prethodno uzimali lijek. Zbog toga je upotreba lijeka zabranjena trudnicama i majkama koje doje.

„Favipiravir“ blokira razmnožavanje više vrsta virusa. Primjenjivan je i za liječenje zaraze virusom ebole. Medicinski stručnjaci smatraju da se radi o japanskoj verziji „remdesivira“, lijeka registrovanog u Sjedinjenim Američkim Državama, razvijenog za suzbijanje virusa ebole.

Od njega očekuju mnogo i u borbi protiv koronavirusa. Lijek nije bio u slobodnoj prodaji već kao rezervno sredstvo države za borbu protiv eventualne pandemije. Od februara 2020 primjenjuje se u japanskim klinikama za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom. Japanski mediji navode da lijek dobro djeluje kada pacijenti imaju blažu kliničku sliku, ali da u težim slučajevima jedva da ima dejstvo.

Japan nije jedina zemlja u kojoj se „avigan“ koristi u borbi protiv koronavirusa. U kombinaciji sa drugim preparatima koriste ga u 40 zemalja, uključujući Njemačku. Njemačko Ministarstvo zdravstva saopštilo je da je kupljeno 260 000 tableta i podeljeno klinikama za slučaj da dođe do drugog talasa pandemije.

„Favipiravir“ se proizvodi i u Kini I uključen je u kliničke studije o koroni. Njemački virusolog sa berlinske klinike Šarite ukazuje na to da je tamošnjim pacijentima data „enormna koncentracija supstance“ i upozorio na neželjena dejstva u vezi sa bubrezima. Zato je po njemu dugoročna upotreba sporna, piše Deutsche Welle.

NEMA KOMENTARA