Čovjek obolio od COVID-a otišao na misu - virus se proširio na još 91 osobu

Radiosarajevo.ba
Čovjek obolio od COVID-a otišao na misu - virus se proširio na još 91 osobu
Foto: New York Post / Mike Dewine

Čovjek, zaražen infekcijom COVID-19, sredinom juna otišao je na misu u crkvi, nakon čega se razboljela još 91 osoba, od kojih su njih 53 lica koja su također bili na misi, izjavio je Mike Dewine, guverner u Ohiju.

"Proširilo se kao šumski požar. Vrlo, vrlo strašno", kazao je guverner. "A, znamo da naše vjerske vođe ne žele ništa više od toga nego da zaštite one koji dolaze na molitvu."

Da bi ilustrirali kako jedna osoba može proširiti virus, državni zvaničnici u zdravstvu objavili su i grafiku koja prikazuje kako se ovo proširilo.

Širenje virusa nakon mise - undefined

Foto: CNN: Širenje virusa nakon mise

DeWine je pozvao sve vjernike koji odlaze na misu, da nose maske: od 22. jula je uveo obavezno nošenje maski za sve starije od deset godina, a u srijedu je naredio i da djeca u školama moraju nositi zaštitne maske.

Guverner je dodao kako će poslati pismo crkvama, džamijama i sinagogama kako bi s njima podijelio ovu važnu informaciju.

"Vrlo je važno da na svakom okupljanju, svi nose maske, prakticiraju socijalnu distancu, peru ruku i, kad su unutar objekta, osiguraju dobru ventilaciju i protok zraka", poručio je on. 

CNN javlja o ovom slučaju širenja novog koronavirusa u zajednici, koje je poteklo iz neimenovane crkve, a lokalni mediji navode da se ista nalati u okrugu Tuscarawas.

Čovjek je, napominje CNN, zarazio 53 osoba, a njih 18 je proširilo virus dalje, svako na najmanje jednu osobu.

U jednom slučaju je 34-godišnjak prenio zarazu svojoj 31-godišnjoj supruzi, a kasnije je oboljelo i njihovo četvoro djece, koja imaju od 1 do 11 godina. 

Guverner nije precizirao kakvo je zdravstveno stanje ovih zaraženih osoba. Inače, u Ohiju (populacija - 11.6 miliona) je do sada registrirano 96 hiljada pozitivnih slučajeva na SARS-CoV-2.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije