Rusija: Čečenija, Ingušetija i Dagestan tri najtrezvenije republike

Radiosarajevo.ba
Rusija: Čečenija, Ingušetija i Dagestan tri najtrezvenije republike
/ Ilustracija: Pixabay
Ruske federalne institucije i eksperti proveli su istraživanje na temu "Nacionalni rejting trezvenosti Ruske Federacije – 2016".

Rejting trezvenosti regija pripremljen je kako bi javnim i državnim organima te tijelima lokalne samouprave dao objektivnu sliku nivoa potrošnje alkohola i njegovih posljedice.

Cilj studije je da doprinese poboljšanju efikasnosti provedbe državne politike kako bi se smanjila zloupotreba alkoholnih pića, prevencija alkoholizma među ruskim građanima i efikasna regulacija tržišta alkohola.

U poredak je uzet u obzir broj umrlih od trovanja alkoholom, broj ljudi ovisnih o alkoholu, kao i podaci o zločinima počinjenim u stanju intoksikacije.

Na kraju se pokazalo da najtrezveniji Rusi žive u kavkaskim republikama.

Prvo mjesto, titulu najtrezvenije ruske republike, osvojila je Čečenija ispred kavkaskih komšija – Ingušetije i Dagestana. Najveći pijanci žive na sjeveroistoku zemlje - u Magadanskoj oblasti i Čukotskom autonomnom okrugu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije