Rusi prijete: "Barel nafte će koštati 500 dolara, a cijenu plina bolje da ne znate!"

8
Radiosarajevo.ba
Rusi prijete: "Barel nafte će koštati 500 dolara, a cijenu plina bolje da ne znate!"
Foto: Unsplash / Dramatično upozorenje

Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak u srijedu je upozorio da bi uvođenje embarga na isporuku energenata iz Rusije, o čemu se trenutno raspravlja u Europskoj uniji i u ostatku Zapada, dovelo do kolapsa globalnog tržišta nafte i plina.

"Tržište je poprilično izbalansirano, nema viškova, tako da bi svako odustajanje ili smanjenje proizvodnje dovelo do porasta cijena, a kakve bi one bile, teško je predvidjeti, izjavio je Novak navodeći da su prognoze za naftu 300 do 500 dolara za barel, a za plin više od 4.000 dolara za 1.000 kubičnih metara!

Potencijalna zabrana uvoza ruskih energenata u EU dovela bi, prema Novaku, do postupne preraspodjele energetskih tokova u čitavom svijetu, piše Jutarnji.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

"U svakom slučaju, globalna potražnja ostaje, a ako bi se neki dio preusmjerio u Europu s drugih tržišta, onda će se tamo oslobađati količine. Dolazit će do postupne preraspodjele tokova energetskih resursa, uspostavljanja novih logističkih lanaca, mehanizama finansijskog poravnanja. Svijet se neće zaustaviti na tome: razvijat će se, jednostavno će se rekonfigurirati", smatra Novak.

Ruski vicepremijer tvrdi da njegova država nikada nije koristila energente kao oružje te da čak i u najtežim geopolitičkim uvjetima nastavlja s isporukom europskim potrošačima sukladno potrebama i ugovorima, "koristeći ukrajinski plinski transportni sistem u skladu s ugovorom koji vrijedi do 2024. godine".

Govoreći o ukazu predsjednika Vladimira Putina da svim "neprijateljskim državama" Rusija energente ubuduće naplaćuje u rubljima, Novak je ustvrdio da su dolar i euro trenutno "prilično nepouzdani".

"Vidimo da postoji ograničenje, a to narušava povjerenje u ove valute. U budućnosti će biti nužno aktivnije prelaziti na trgovanje u nacionalnim valutama i to će osigurati veću pouzdanost", ustvrdio je.

Rekao je i da poskupljenje dizela u Europi neće biti ograničeno na 40% s obzirom da je, kako kaže, na pomolu nestašica naftnih derivata.

"Situacija je poprilično složena na europskom tržištu zbog izuzetno malih zaliha dizela. Prema mom mišljenju, odluke koje je Europska unija donijela u vezi naših dviju državnih kompanija i embarga na isporuke naftnih derivata samo će pogoršati tu situaciju. I ako su u Njemačkoj već od početka godine cijene litra dizela skočile 40%, mislim da to nije granica budući da nastupa stvarna nestašica naftnih derivata", rekao je Novak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije