Rusi: Otvaramo koridor za civile iz Azovstala; Ukrajina: Tog dogovora nema

0
Radiosarajevo.ba
Rusi: Otvaramo koridor za civile iz Azovstala; Ukrajina: Tog dogovora nema
Foto: EPA-EFE / Azovstal u Mariupolju prije invazije

Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je u ponedjeljak da otvara humanitarni koridor u ponedjeljak u 14 sati (13 sati po našem vremenu) za sve civile koji žele napustiti opkoljenu čeličanu Azovstal u Mariupolju.

Ministarstvo odbrane navelo u priopćenju objavljenom na službenoj Facebook stranici:

"Oružane snage Ruske Federacije i formacije Donjecke Narodne Republike od 14 (moskovsko vrijeme) 25. aprila 2022. jednostrano prekidaju sva neprijateljstva, jedinice se povlače na sigurnu udaljenost i osiguravaju povlačenje navedene kategorije građana u bilo kojem smjeru koji izaberu."

Bećirović otkrio detalje sa sjednice Predsjedništva BiH: "Mi nismo ni sateliti ni marionete Srbije"

Bećirović otkrio detalje sa sjednice Predsjedništva BiH: "Mi nismo ni sateliti ni marionete Srbije"

Ukrajinski dužnosnici rekli su da se do 1000 civila trenutno skriva u divovskoj čeličani, a ranije su okrivili Rusiju što nije obuzdala vatru tokom prethodnih pokušaja uspostavljanja humanitarnih ruta iz grada.

Rusko ministarstvo odbrane u ponedjeljak je također ponovilo svoje (lažne) tvrdnje da "nacionalisti" drže civilne taoce kao "živi štit" u tvornici Azovstal: "Ako su civili još uvijek u metalurškoj tvornici, tada zahtijevamo od kijevskih vlasti da odmah izdaju odgovarajuću naredbu zapovjednicima nacionalističkih formacija za njihovo oslobađanje."

S druge strane, zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk tvrdi kako Ukrajina nije postigla sporazum s Rusijom o stvaranju humanitarnog koridora za civile da napuste opkoljeni grad Mariupolj.

Vereščuk je saopćila:

"Važno je razumjeti da se humanitarni koridor otvara dogovorom obje strane. Jednostrano najavljeni koridor ne pruža sigurnost, pa stoga nije ni humanitarni koridor."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije