Vojnik u dramatičnom obraćanju otkrio šta se dešava u bunkerima Azovstala

4
Radiosarajevo.ba
Vojnik u dramatičnom obraćanju otkrio šta se dešava u bunkerima Azovstala
PrtScr / Svyatoslav Palamar u bunkeru Azovstala

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio potpunu blokadu tvornice Azovstal, u kojoj se nalaze zadnji branitelji Mariupolja, ispod zemlje, u kompleksu tunela čeličane ostalo je oko dvije hiljade vojnika i civila.

Svyatoslav Palamar, zamjenik komandanta bataljona Azov, među posljednjim je borcima koji su ostali u kompleksu čeličane Azovstal.

Jučer je u razgovoru za BBC kazao da su odbili brojne ruske napade na ovo posljednje uporište grada. Ispričao je kako je čeličana u kojoj se sada skrivaju, opkoljena i uništena do temelja iznad zemlje, a da se civili nalaze zarobljeni ispod ruševina.

Premijer liga BiH: FK Željezničar stigao do važne pobjede i izašao iz zone ispadanja

Premijer liga BiH: FK Željezničar stigao do važne pobjede i izašao iz zone ispadanja

"Uvijek govorim da sve dok smo mi ovdje, Mariupolj ostaje pod kontrolom Ukrajine", rekao je.

Neki neprovjereni izvori po društvenim mrežama šire kako je Palamar u međuvremenu ubijen u Mariupolju, međutim o tome zasad nema službene potvrde ni jedne strane.

Prije nekoliko dana Putin je naredio svojoj vojsci da odustane od planiranog oružanog napada na podzemne labirinte čeličane i naredio im da blokiraju ovo industrijsko područje tako da muha ne može proći ni van ni unutra.

Velik dio Mariupolja je potpuno sravnjen sa zemljom u sedmicama teškog ruskog granatiranja i intenzivnih uličnih borbi. Zauzimanje luke u Azovskom moru ključni je ruski ratni cilj, a vojnike koji tamo ratuju Putin želi što prije poslati na fontu u Dombas.

Zamjenik komandanta Azova sinoć je u video javljanju za BBC kazao kako je ruska vojska pucala na Azovstal s ratnih brodova te da su sve zgrade u krugu tvornice potpuno uništene.

"Rusi bacaju teške bombe za razbijanje bunkera koje izazivaju ogromna razaranja. U bunkerima imamo ranjenih i mrtvih. Neki civili ostaju zarobljeni ispod srušenih zgrada", dramatično je ispričao. Na pitanje koliko je ukrajinskih branitelja ostalo u Mariupolju, odgovorio je kratko: "dovoljno za odbijanje napada."

Kaže da su civili na odvojenim mjestima daleko od boraca, piše Slobodna Dalmacija. Ne zna ni koliko ima točno civila jer su neke zgrade uništene i borci nisu mogli doći do njih zbog granatiranja. Isto tako ulazi u neke od bunkera bili su blokirani teškim betonskim pločama koje samo teški strojevi mogu pomaknuti.

"Održavamo kontakt s onim civilima koji su na mjestima do kojih možemo doći. Znamo da tamo ima male djece od tri mjeseca", rekao je. Apelirao je da se civilima omogući siguran prolaz iz čeličane i pozvao treće države ili neko međunarodno tijelo da garantira njihovu sigurnost.

"Ti ljudi su već prošli puno toga, kroz ratne zločine. Ne vjeruju Rusima i boje se mučenja i ubojstava i deportacije u Rusiju kroz takozvane filtracijske logore, istaknuo je.

Starijim građanima koji su ostali u tunelima željezare nedostajali su lijekovi, a bilo je i oko 500 teško ranjenih boraca koji nisu dobivali potrebnu njegu - uključujući velike operacije poput amputacija. Borac je kazao kako trenutno, nakon 52 dana blokade i teških borbi, imaju lijekova, ali da poginule nisu uspjeli sahraniti,

"Čuvamo nepokopana tijela naših boraca koje želimo dostojanstveno sahraniti na teritoriju pod kontrolom Ukrajine", rekao je za BBC.

"Što se tiče predaje u zamjenu za siguran izlaz za civile, nadam se da svi znamo s kime imamo posla. Definitivno znamo da sve garancije, sve izjave Ruske Federacije ništa ne vrijede", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije