Ruske bombe potpuno uništile još jedan ukrajinski grad

0
Radiosarajevo.ba
Ruske bombe potpuno uništile još jedan ukrajinski grad
Foto: Twitter / Uništen grad Borodjanka

Ukrajinski grad Borodjanka potpuno je uništen borbama, pokazuju novi video zapisi. CNN je geolocirao i provjerio autentičnost videa koji su prvi put objavljeni u utorak.

Dana 1. marta, ruski zračni napad uništio je najmanje dva stambena naselja u Borodjanki; bilo je to prvo izvješće o šteti u selu otprilike 50 kilometara — sjeverozapadno od Kijeva.

Od tada je grad mjesto intenzivnih vatrenih i vojnih udara. Snimke dronom od 4. marta pokazuju da se sredina drugog stambenog kompleksa srušila u hrpu ruševina.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Video objavljen na Telegram kanalu čečenskog vođe Ramzana Kadirova prikazuje njegove borce kako hodaju ulicama sela otprilike u to vrijeme.

CNN je ranije izvijestio da su ruske snage 5. marta preuzele privremenu kontrolu nad psihijatrijskom bolnicom - u kojoj je bilo gotovo 700 pacijenata - u Borodjanki.

Tada je regionalni guverner Oleksij Kuleba rekao da selo nema ni vode ni struje.

"Borodjanke nema — gotovo je potpuno uništena", rekao je Kuleba. "Središte grada je jednostavno užasno. Borodjanka je pod utjecajem ruskih trupa, oni kontroliraju ovo naselje."

Sada kada su se ruske snage povukle, vidi se potpuni opseg razaranja.

"Već postoje informacije da bi broj žrtava okupatora mogao biti još veći u Borodjanki i nekim drugim oslobođenim gradovima", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju u ponedjeljak.

U mnogim selima oslobođenih okruga Kijevske, Černigovske i Sumske oblasti okupatori su činili stvari koje mještani nisu vidjeli ni za vrijeme nacističke okupacije prije 80 godina.

Potpuno i potpuno uništenje koje se vidi na snimkama iz Borodjanke usporedivo je samo s opkoljenim ukrajinskim gradom Mariupoljom.

Oba videa počinju u blizini dvaju stambenih kompleksa za koje je CNN izvijestio da su pogođeni 1. marta. Pogođena je svaka zgrada duž Lenine ulice - glavne prometnice kroz grad.

Cijeli seoski blokovi su pretvoreni u ruševine. Izgorjeli metalni okviri vojnih vozila vide se i sa strane ceste zatrpane ruševinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije