RTL je prodat: Kupila ga firma čiji je vlasnik poginuo u nesreći pada helikoptera

1
Radiosarajevo.ba
RTL je prodat: Kupila ga firma čiji je vlasnik poginuo u nesreći pada helikoptera
FOTO: Društvene mreže / Petr Kellner

Kompanija RTL Hrvatska prodana je kompaniji Central European Media Enterprises (CME), bivšem vlasniku Nove TV.

"Naša podružnica CME je potpisala ugovor za preuzimanje 100-postotnog vlasništva za RTL Hrvatsku", saopćili su iz PPF GRUPE.

Naime, imovina kompanije RTL-a je procijenjena da sadrži vrijednost od 50 milijuna eura. PPF Grupa je međunarodna investicijska grupa osnovana u Češkoj 1991, a Central European Media Enterprises Ltd. je nastala iste godine u Njemačkoj. CME su osnovali Ronald Lauder i Mark Palmer. Posjeduju i vode brojne platforme poput SVOD (usluga videa na zahtjev) ili VOYO.

Ambasador Irana u Srbiji negirao genocid, Memorijalni centar Srebrenica traži hitnu reakciju

Ambasador Irana u Srbiji negirao genocid, Memorijalni centar Srebrenica traži hitnu reakciju

Sveukupno njihove televizijske usluge dosežu i do 45 milijuna gledatelja, a vodeće su im u Bugarskoj, Sloveniji, Češkoj i Rumunjskoj.

Poslovanje PPF-a tijekom posljednjih 30 godina je poraslo te uključuje rad u 25 država širom Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Državama su ponudili financijske, telekomunikacijske, medijske, strojarske i biotehnološke usluge, piše na službenoj stranici, piše 24sata.hr.

"U Hrvatsku ćemo se prvobitno fokusirati na stvaranje lokalnog sadržaja kao i na digitalizaciju", rekao je Didier Stiessel, glavni izvršni direktor CME-a za Republiku Češku, Rumuniju, Slovačku i Sloveniju.

Tokom 2017. godine CME su izvijestili kako su za 230 milijuna eura prodali svoje hrvatske i slovenske medije tvrtki Slovenia Broadband koja je podružnica United Groupa. Između ostalog, tu je bila i Nova TV.

"Zajednička operativna dobit deprecijacije i amortizacije (OIDBA) Nove Tv i POP TV-a iznosila je 13.8 milijuna dolara za 12 mjeseci", rekli su 2017. godine.

CME je krajem 2019. godine prodan vlasniku PPF-a, Petru Kellneru za 1.9 miliona eura. Nažalost, Kellner je poginuo tragičnom smrću pada helikopterom na Aljasci 2021. godine.

Kellner je bio taj koji je započeo s osnutkom grupe PPF. Počeo je sa shemom privatizacija stotine državnih kompanija.

Također, bio je najbogatiji čovjek u Češkoj, a poginuo je u martu 2021. godine s još četvero kad se na Aljasci srušio helikopter.

Njihov helikopter srušio se kod glečera Knik, blizu Anchoragea, a poginuli su još jedan turist, dvoje vodiča i pilot. Nesreću je preživio jedan čovjek. Kellner je bio čest gost u Kniku.

Bogatstvo je počeo stjecati za vrijeme postkomunističkog razdoblja u Češkoj, a njegovo su bogatstvo, po Forbesu, procjenjivali na 17,5 milijardi dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije