Umro legendarni osnivač dm-a: Htio je biti apotekar, a stvorio je carstvo

1
Radiosarajevo.ba
Umro legendarni osnivač dm-a: Htio je biti apotekar, a stvorio je carstvo
Foto: Screenshot/YouTube Phpenix / Götz Werner

U 79. godini života preminuo je Götz Werner, osnivač lanca drogerija dm, odnosno Drogerie Markt, piše Spiegel.

"Tužna srca i u velikoj žalosti prenosimo vam tužnu vijest da je danas 8.2.2022. u 79. godini života preminuo Götz. W. Werner, osnivač dm-a, stoji u e-mailu koji su dobili radnici dm-a.

Rečenica koju je često izgovarao "Upornost u nastojanju i odlučnost u očekivanju uspjeha", za njega nije bila prazna fraza, već najdublje uvjerenje i životni stav. Porodica, tvrtka i radna zajednica za njega su bili vrlo važni i izvor sreće. Njegove ideje i dalje će nastaviti živjeti u dm-u kao tvrtki i radnoj zajednici koju je oplemenio svojim vizionarskim stavovima i idejama, stoji na kraju e-maila zaposlenicima dm-a u Hrvatskoj.

Jedinstvena akcija "Bingo za bebe" se nastavlja – 0% marže na hranu za bebe

Jedinstvena akcija "Bingo za bebe" se nastavlja – 0% marže na hranu za bebe

Götz Werner rođen je u Heidelbergu 1944. godine, kao sin apotekara. Prema riječima njegove obitelji, najveća želja mu je bila da jednog dana i sam postane apotekar.

Nakon završenog obrazovanja u Konstanzu, najprije je radio u očevoj tvrtki 'Drogerie Werner'. Međutim, njegove poslovne ideje tamo nisu bile dobro prihvaćene.

Svoj rodni grad Heidelberg napustio je 1969. i pridružio se tvrtki 'Drogerie Roth' iz Karlsruhea, da bi 1973. osnovao vlastitu tvrtku dm - Drogerie Markt.

Njegova maksima je bila 'trajno, konstruktivno nezadovoljstvo postojećim uvjetima' što je dovelo do stalnih promjena u tvrtki. Takav stav je u konačnici, doveo do velikog uspjeha kompanije koja sada posluje u čak 14 europskih zemalja.

Tvrtka danas ukupno zapošljava 66.000 ljudi, a s prometom većim od 12,3 milijarde eura tržišni je lider u Europi i jedan od najtraženijih poslodavaca u svojoj branši.

Werner će ostati upamćen i po tome što se još od ranih 1990-ih zalagao za bezuvjetni temeljni dohodak čime se bavio još i više nakon što je 2008. godine napustio izvršnu funkciju u dm-u. To je shvaćao kao svoj doprinos društvu te je smatrao važnim da se ljudima omogući financijska sloboda kako bi preuzeli vlastitu inicijativu i sudjelovali u oblikovanju slobodnog građanskog društva, čak i u vremenima sve veće globalizacije, digitalizacije i automatizacije, prenosi Jutarnji.hr.

'Uvijek je bio svjestan da neće doživjeti dovršetak ove ideje', stoji u saopćenju o njegovoj smrti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije