Roterdam će zbog milijardera rastaviti 144 godine star most

1
Radiosarajevo.ba
Roterdam će zbog milijardera rastaviti 144 godine star most
Foto: EPA-EFE / Most u Roterdamu

Grad Roterdam pristao je da ukloni dio historijskog mosta kako bi napravio prolaz za superjahtu koja je navodno izgrađena za osnivača Amazona Jeffa Bezosa.

Glasnogovornik grada Roterdama rekao je da će srednji dio stoljetnog mosta “Koningshavenbruga” kojeg lokalno stanovništvo naziva “De Hef” bit će uklonjen ovog ljeta kako bi se napravilo mjesto za jahtu koja ima jarbol od 40 metara, ali je odbio da kaže ko je vlasnik broda.

Jahta u vrijednosti od 430 miliona eura prevelika je za kultni most koji datira iz 1878. godine i koji je obnovljen nakon što su ga nacisti bombardovali 1940. godine tokom Drugog svjetskog rata.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Brodogradilište je tražilo od lokalnog vijeća da uklone središnji dio mosta kako bi jahta mogla proći, piše Slobodna Europa.

To je jedini put do mora”, rekao je glasnogovornik gradonačelnika Roterdama.

Roterdamska televizija Rijnmond kaže da je jahta u vlasništvu Jeffa Bezosa. Jahta, trenutnog imena Y721 imat će 127 metara, što znači da kada ove godine bude isplovila bit će najveća jahta na svijetu, navode podaci Boat Internationala.

Da bi stigla sa pristaništa Oceancoa do Sjevernog mora, jahta mora proći stari most, građevinu koja je među prvima obnovljena u postratnom Roterdamu.

Željezni most ima dugu historiju te je i nacionalni spomenik. Ranije je prošao kroz renoviranje zbog kojeg je bio van pogona od 2014. do 2017. godine kada su zvaničnici rekli da neće ponovo biti rastavljan.

Iz grada kažu da su pažljivo razmotrili svoju dužnost brige o mostu i ekonomskim interesima koji su stvoreni ovim projektom prije no što su odlučili “glasati za ovaj zahjev.”

Za sada neobjavljene troškove za rad na mostu pokrit će brodograditelj.

Bezos, osnivač Amazona, vlasnik Washington Posta i svemirske kompanije Blue Origin je treći najbogatiji čovjek na svijetu. Prema procjenama Forbsa Bezosovo bogastvo iznosi više od 175 milijardi dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije