Projekt / Jeff Bezos angažovao veliki broj ljudi kako bi razvio posebnog robota

10. 03. 2021. u 22:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Osnivač Amazona Jeff Bezos kao jedan od prioriteta kompanije označio je razvoj posebnog kućnog robota interno nazvanog Vesta.

Za razvoj projekta zadužena je dokazana ekipa iz odjela Labs126 iza koje su brojni uspješni projekti poput Kindlea, pametnih zvučnika Echo te glasovna asistenta Alexe.

Mrežom su s vremenom kružile neke glasine o Vesti, no kao što je očito, prošle su četiri godine, a ne samo da Amazon nije predstavio robota, već do sada nisu objavili nikakve službene informacije, piše Slash Gear.

Ipak, zahvaljujući ljudima koji rade na projektu, a koji su (u potpunoj anonimnosti naravno) podijelili neke informacije novinarima, napokon smo saznali nove detalje o Vesti.

Tokom godina projekt je naišao na brojne prepreke i usporavanja razvoja, a trenutno na njemu radi više 800 ljudi. Vesta bi, prema tim informacijama, trebao biti robot veličine “dvije mačke” te će biti opremljen s ekranom, kamerama i senzorima koji će mu omogućiti kretanje po kući bez sudaranja s ljudima i namještajem.

Naravno, podržavat će i Amazonova glasovna asistenta s kojim će korisnici moći razgovarati i izdavati mu naredbe.

Ono što je zanimljivo jest da još nije poznato šta bi konkretno taj kućni robot trebao raditi - za pretpostaviti je da će pomagati ljudima, no pitanje je kako. Hoće li biti poput Roombe i usisavati, hoće li moći donositi stvari svojim vlasnicima, tj. korisnicima ili će imati neku drugu ulogu, nije poznato.

Amazon je navodno više puta mijenjao strategiju oko njega te usprkos velikim resursima koji se godinama ulažu u njega, u kompaniji vlada bojazan da bi na kraju šefovi mogli odustati od tog robota ili, još gore, da mu prijeti sudbina Fire Phonea.

Riječ je o pametnom telefonu s kojim je Amazon pokušao ugroziti dominaciju Applea, Samsunga i drugih velikih kompanija, no doživio je pravi debakl te su brzo podigli bijelu zastavicu i priznali poraz okrenuvši se drugim projektima u kojima su puno uspješniji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA