Jeff Bezos odstupa s mjesta šefa Amazona, sada ima novu funkciju

0
Radiosarajevo.ba
Jeff Bezos odstupa s mjesta šefa Amazona, sada ima novu funkciju
Foto: EPA-EFE / Jeff Bezos

Osnivač i direktor Amazona Jeff Bezos objavio je danas pismo zaposlenicima kompanije u kojem najavljuje da će u trećem kvartalu ove godine napustiti funkciju izvršnog direktora kompanije te će postati predsjednik Izvršnog odbora.

Na mjestu izvršnog direktora zamijenit će ga Andy Jassy, koji je trenutno na čelu Amazon Web Servicesa.

"Kao predsjednik Odbora svoju ću energiju i pažnju usmjeriti na nove proizvode i inicijative. Andy je itekako poznat unutar kompanije i u Amazonu je gotovo jednako dugo kao i ja. On će biti odličan vođa i imam potpuno povjerenje u njega", napisao je Bezos u pismu zaposlenicima.

Bezos je na čelu Amazona od njegovog početka 1994. godine. Kompanija danas zapošljava 1.3 miliona ljudi diljem svijeta, a eksplozivan rast zabilježio je tokom prošle godine, kada je pandemija koronavirusa potaknula porast online trgovine, piše Index.hr

Amazon, daleko najveća globalna online trgovina, izvijestila je da joj se neto dobit lani gotovo udvostručila na 21.3 milijarde dolara, dok su prihodi od prodaje iznosili 386 milijardi dolara.

U januaru ove godine Elon Musk pretekao je Bezosa i postao najbogatiji čovjek na svijetu. Bezos je od 2017. godine držao poziciju najbogatijeg, a bogatstvo mu se procjenjuje na 196 milijardi dolara.

Od marta do augusta 2020. godine bogatstvo Bezosa skočilo je sa 113 milijardi dolara na 188.7 milijardi dolara, odnosno 67 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije