U luci Roterdam zaplijenjen kokain vrijedan više od 120 miliona eura

1
Radiosarajevo.ba
U luci Roterdam zaplijenjen kokain vrijedan više od 120 miliona eura
Agencije / Ilustracija

Nizozemska carinska služba zaplijenila je više od 1,6 tona kokaina u luci Roterdam koji je bio skriven u pošiljkama banane, kakaoa i cimeta u roterdamskoj luci.

Droga, čija je vrijednost procijenjena na više od 126 miliona eura, bila je sakrivena u tri velika kontejnera, koja su stigla u ovu najveću evropsku luku.

"Prvi kontejner je stigao iz Ekvadora, bio je natovaren bananama koje su namijenjene kompaniji u Barenderhu, gradu blizu Roterdama", saopćili su tužioci.

Željezničar i dalje u zoni ispadanja: Posušje s igračem manje do nova tri boda

Željezničar i dalje u zoni ispadanja: Posušje s igračem manje do nova tri boda

Oni su dodali da je droga u drugom kontejneru pronađena u tovaru u kojem su bila zrna kakaoa, također iz Ekvadora, a koja su prošla kroz Kolumbiju i Antverpen do Roterdama.

Treći kontejner u kojem se nalazio cimet, trebalo je da se preveze u Portugal, a u njemu je pronađeno pet sportskih torbi koje su bile pune narkotika.

Zapljena droge u Roterdamu u ovoj godini porasla je u odnosu na prošlu, a zbog toga mnogi ovu luku smatraju jednom od glavnih evropskih kapija kada je u pitanju trgovina drogom, posebno kokainom.

Nizozemska carinska služba saopćila je u utorak da su ove godine zapljenili rekordnih 68 tona kokaona, dok je u 2020. godini taj broj iznosio 48 tona.

Tijelo EU za borbu protiv kriminala upozorilo je da Nizomeska i susjedna Belgija postaju glavna čvorišta za trgovinu narkoticima, posebno za pošiljke koje dolaze iz Kolumbije.

Poslije kanabisa, kokain je druga najpopularnija droga u zapadnoj i centralnoj Evropi, sa oko 4,4 miliona korisnika u prošloj godini, navodi se u izvještaju EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije