Ron DeSantis odustao od kandidature za predsjednika: Odlučio podržati Donalda Trumpa!

2
Radiosarajevo.ba
Ron DeSantis odustao od kandidature za predsjednika: Odlučio podržati Donalda Trumpa!
Foto: EPA-EFE / Donald Trump i Ron DeSantis

Ron DeSantis obustavio je svoju predsjedničku kampanju te je podržao Donalda Trumpa kao republikanskog kandidata za američkog predsjednika na izborima koji se trebaju održati ove godine.

DeSantis je objavio svoju odluku u videu objavljenom na društvenim mrežama u nedjelju poslijepodne, rekavši da su se on i njegova supruga "molili i raspravljali o daljem putu" nakon njegovog drugog mjesta na prošlosedmičnim predstranačkim izborima u Iowi.

"Ne mogu tražiti od naših pristaša da volontiraju svoje vrijeme i doniraju svoje resurse ako nemamo jasan put do pobjede", rekao je DeSantis potvrdivši da obustavlja svoju kampanju.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Guverner Floride rekao je da je "jasno da većina republikanskih birača na predizbornim izborima želi dati Donaldu Trumpu još jednu priliku", dodajući:

"Gledali su kako je njegovo predsjedništvo bilo ometano nemilosrdnim otporom i vidjeli su kako demokrati koriste zakon da ga napadnu."

“Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.” - Winston Churchill

Posted by Ron DeSantis on Sunday, January 21, 2024

DeSantis je rekao da je imao "neslaganja" s Trumpom, ali je bivši predsjednik bio "superiorniji" od demokratskog sadašnjeg predsjednika Joea Bidena.

"Trump ima moju podršku", dodao je DeSantis.

DeSantisa su naširoko smatrali glavnim kandidatom za republikansku nominaciju 2024. i prirodnim nasljednikom Trumpa zbog njegovog borbenog stila i duboko konzervativnih stavova. Početkom 2023. vodio je nekoliko direktnih anketa protiv Trumpa.

Ali, podrška guverneru Floride opada već nekoliko mjeseci zbog pogrešne strategije kampanje, smatra Reuters, zbog njegovog naizgled nedostatka lakoće s komunikacijom s glasačima u kampanji i Trumpovog dosad nepokolebljivog utjecaja na veći dio stranačke baze. Više od 70 posto republikanaca ima povoljno mišljenje o Trumpu, prema većini anketa. To je DeSantisa dovelo u poziciju u kojoj se morao obratiti biračima koji su se još uvijek divili Trumpu, kao i onima koji ga strastveno nisu voljeli.

Kraj DeSantisove utrke znači da bivša bivša američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley ostaje kao posljednji republikanski kontrakandidat Trumpu. Pobjednik republikanskog nominacijskog natjecanja suprotstavit će se predsjedniku Joeu Bidenu, vjerojatnom demokratskom kandidatu, na izborima u novembru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije