Donald Trump dominirao na prvim republikanskim predizborima za predsjednika SAD

5
Radiosarajevo.ba
Donald Trump dominirao na prvim republikanskim predizborima za predsjednika SAD
Foto: EPA - EFE / Donald Trump

Donald Trump je u ponedjeljak, 15.januara, nadmašio svoje suparnike i osvojio prvo republikansko predsjedničko takmičenje 2024. u Iowi, prema projekcijama Edison Researcha. Ove projekcije još jednom potvrđuju njegovu dominaciju nad strankom dok traži treću uzastopnu republikansku nominaciju.

Prema projekcijama, bivši američki predsjednik osvojio je minimalno 16 delegata iz Iowe, dok su njegovi protukandidati, bivša američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley i guverner Floride Ron DeSantis, osvojili po 4 delegata. Još 16 delegata treba biti raspodijeljeno prema projekcijama.

Stanovnici Iowe su hrabro izašli usprkos ekstremno niskim temperaturama kako bi sudjelovali na prvim državnim zborovima birača u više od 1600 škola, društvenih centara i drugih mjesta, označavajući službeni početak utrke za predsjedničke izbore 2024.

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Pobjeda Trumpa u Iowi jača njegov argument da je jedini republikanski kandidat sposoban suprotstaviti se demokratskom predsjedniku Joeu Bidenu, unatoč četiri kaznena slučaja s kojima se suočava. Ti slučajevi potencijalno bi ga mogli pretvoriti u osuđenika prije izbora 5. novembra.

I DeSantis i Haley su ciljali na snažno drugo mjesto kako bi pokazali da se mogu suprotstaviti Trumpovom pohodu prema republikanskoj nominaciji. Izrazili su uvjerenost da će nadmašiti očekivanja u Iowi, iako niti jedan od njih nije predvidio pobjedu.

Za godinu su izbori u Americi: Donald Trump u anketi ispred Joe Bidena u pet važnih država

Za godinu su izbori u Americi: Donald Trump u anketi ispred Joe Bidena u pet važnih država

Demokrati iz Iowe u ponedjeljak nisu glasali za svoje predsjedničke kandidate jer je stranka promijenila kalendar nominacija.

Iowa, iako ima manje od jedan posto stanovništva Amerike, ima simbolički značaj kao prva država koja daje pokazatelje o izgledima kandidata na nacionalnoj razini. Utvrđivanjem kandidata u ovoj državi označava se početak utrke republikanaca, koja će se potom preseliti od države do države, sve do konačnog odabira kandidata koji će se vjerojatno suprotstaviti aktualnom demokratskom predsjedniku Bidenu na izborima u novembru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije