Roditelji zgroženi metodom kojom su im u vrtiću "umirivali djecu"

1
Radiosarajevo.ba
Roditelji zgroženi metodom kojom su im u vrtiću "umirivali djecu"
FOTO: Pixabay / Vrtić / Ilustracija (Nije prikazan događaj, a ni osobe iz teksta)

Skandalozno ponašanje odgajateljica u jednom vrtiću u Grčkoj odjeknulo je u cijeloj regiji, a riječ je o, blago rečeno, osebujnim odgojnim metodama koje su primjenjivane na mlađi vrtićki uzrast.

U Alexadropolisu je ustanovljeno da su djeca "umirivana" zaključavanjem u svojevrsnu samicu, najčešće skučen prostor nalik ostavi, bez dnevnog svjetla (bez prozora), ali i bez umjetne rasvjete.

Dvije odgajateljice su pod istragom zbog sumnje da su najmanje jedno dijete zaključavale u ostavu bez svjetla, "po kazni".

Snimak iz Ukrajine koji je šokirao svijet: 'Čuo sam rafal. Ubili su je u invalidskim kolicima'

Snimak iz Ukrajine koji je šokirao svijet: 'Čuo sam rafal. Ubili su je u invalidskim kolicima'

Istraga je pokrenuta nakon što je otac trogodišnje djevojčice iznio primjedbe koje su šokirale čak i upravu vrtića. Nadležnima se obratio nakon što je uočio čudne pojave u kćerkinom ponašanju tokom igre.

Šta se dogodilo? Čovjek se igrao s malenom kćerkom, no u jednom je trenutku djevojčica uzela lutku, počela vikati na nju te je potom gurnula u ostavu i isključila svjetlo. Kad ju je upitao zašto je to uradila i gdje je vidjela takvo što, malena je rekla: "Tako to nama radi teta u vrtiću!".

Jedna je odgajateljica navodno već priznala da je koristila rečenu metodu "da smiri nemirnu djecu", te je uputila pismeno izvinjenje roditeljima. U pisanom očitovanju je izjavila da "djeca nisu bila zatvorena u mračnoj prostorijici duže od dvije do tri minute".

"Tada su nam neke stvari postale jasnije. Moje dijete, koje nije plahe prirode, zadnjih se nekoliko mjeseci počelo bojati mraka. Budilo se i tokom noći, te ponavljalo da ne želi ići u vrtić", posvjedočila je jedna majka, piše Slobodna Dalmacija.

Dječja opsesija dinosaurima može ukazivati na natprosječnu inteligenciju - Evo zašto

Dječja opsesija dinosaurima može ukazivati na natprosječnu inteligenciju - Evo zašto

Nakon pobune roditelja na te "odgojne metode", problematična odgajateljica je otpuštena, a djeca su preraspodijeljena u druge grupe. Zamjenik gradonačelnika grčkog grada u kojem se ovo dogodilo, Alexandropolisa, rekao je da se "grad kategorički protivi takvoj praksi".

"To nije u skladu s ulogom odgoja i obrazovanja, posebno kod tako male djece", među ostalim je rekao Ilias Dasteridis, zamjenik gradonačelnika u poruci podrške roditeljima koji su podnijeli tužbu protiv vrtića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije