Apel / Roditelji uhapšenog bjeloruskog opozicionara mole za pomoć

26. 05. 2021. u 09:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 48

Nakon što su bjeloruske vlasti uhapsile novinara i opozicionara Romana Protaševiča, tim povodom oglasili su se njegovi roditelji te su zatražili pomoć međunarodne zajednice u rješavanju ovog slučaja.

Majka uhapšenog političara Natalia Protaševič zamolila je međunarodnu zajednicu da se aktivnije uključi u slučaj "Protaševič", koji je u posljednjih nekoliko dana dospio u fokus svjetske javnosti i izazvao brojne reakcije europskih i svjetskih političara, piše France24.com.

"Molim i apelujem na cijelu međunarodnu zajednicu da ga spasi. On je samo novinar i dijete. Molimo vas da ga spasite, inače će ga ubiti u zatvoru", rekla je majka Romana Protaševiča.

Njen muž, Dmitri Protaševič, je naglasio kako oni ne znaju da li se Roman uopće nalazi u zatvoru za koji bjeloruske vlasti tvrde da je u njega smješten.

"Advokatica ga je pokušala vidjeti danas, ali su je vratili. Nije ga mogla vidjeti. Još ne znamo da li je on zaista na tom mjestu, te u kakvom je stanju", rekao je Dmitri Protaševič.

Podsjećamo, Protaševič (26) je uhapšen nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko naredio presretanje putničkog aviona Ryanaira, u kojem se nalazio i bjeloruski opozicionar. Osim, Protaševiča, uhapšena je i njegova djevojka Sofia Sapega, za koju također u ovom trenutku nije poznato u kakvom je stanju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA