Nakon prisilnog zaustavljanja aviona, Bjelorusija na pragu totalne izolacije

1
Radiosarajevo.ba
Nakon prisilnog zaustavljanja aviona, Bjelorusija na pragu totalne izolacije
Foto: EPA-EFE / Lukašenko

Europski lideri zaprijetili su ograničiti međunarodni zračni promet iznad Bjelorusije, no potencijalno i kopneni promet zemlje, nakon što je avion Ryanaira bio prisiljen na slijetanje u incidentu koji su zapadne zemlje osudile kao "državno piratstvo."

Čelnici EU snažno osuđuju Bjelorusiju zbog incidenta u nedjelju, u kojem je bjeloruski vojni avion presreo let između Grčke i Litve te ga prisilio na slijetanje u Minsku, gdje je potom uhićen disidentski novinar.

Zemlje su pozvale na oslobađanje 26-godišnjeg Romana Protaševiča, čiji je "zid" na društvenim mrežama iz egzila bio jedna od posljednjih nezavisnih platformi za vijesti o zemlji poslije masovnog ugnjetavanja disidenata prošle godine.

Europska komisija (EK) pozvala je u ponedjeljak bjeloruskog veleposlanika na razgovor.

"Veleposlanik Aleksandar Mihnevič obaviješten je o snažnoj osudi institucija i članica EU prisilnog čina kojim su bjeloruske vlasti ugrozile sigurnost putnika i posade", saopćila je EK, javlja Hina.

"Nečuvena akcija bjeloruskih vlasti predstavlja još jedan očit pokušaj da se utišaju svi oporbeni glasovi u zemlji", dodaje se u priopćenju u kojemu se traži oslobađanje Protaševiča.

Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen optužila je Minsk za otmicu putničkog aviona. Washington je također osudio "šokantni čin". Šef europske diplomacije Josep Borrell zatražio je oslobađanje uhapšenog oporbenog novinara Romana Protaševiča, te pozvao na istragu o tome jesu li međunarodna pravila zračnog prometa prekršena.

Ogorčenje zbog bjeloruskog incidenta vjerojatno će se preliti u raspravu EU lidera na dugo dogovaranom samitu o tome što učiniti po pitanju odnosa s Moskvom, koja odavno stoji iza Lukašenka.

Na samitu EU u ponedjeljak navečer raspravljat će se o jačanju sankcija koje su na snazi protiv Minska te bi također moglo doći do ograničavanja kopnene prometne veze između Bjelorusije i 27 zemalja članica EU.

Europska unija razmatra i bojkotiranje bjeloruskog zračnog prostora i zabranu letenja bjeloruskom nacionalnom avioprijevozniku Belaviji s EU aerodroma.

Europski sekretar za pravosuđe Didier Reynders rekao je u ponedjeljak da bi blok trebao nametnuti još sankcija Bjelorusiji kako bi pritisnuo Minsk i ciljao na tamošnje članove "režima" odgovorne za prisilno slijetanje Ryanaira.

Reynders je rekao da bi se mogla održati rasprava o ograničenju zračnog prometa, ali tek treba vidjeti hoće li Europska unija izabrati koordinirani pristup svih 27 država članica ili će članice moći nametati vlastita ograničenja na nacionalnoj razini.

"No prije svega izvršiti pritisak na ljude odgovorne za takvo (...) ponašanje, to je najbolja reakcija na ovo", rekao je Reynders. "I siguran sam da je vrlo važno pokazati da postoji zajednički pristup na međunarodnoj razini".

Bjeloruske su vlasti u ponedjeljak ponudile potpuno novu verziju događaja s Ryanairovim avionom. U Minsku tvrde da im je stigla poruka palestinske militantne organizacije Hamasa s prijetnjom da će raznijeti avion na letu iz Atene za Vilnius ako Europska unija ne osudi Izrael zbog vojne intervencije u Pojasu Gaze.

Hamasov glasnogovornik Fawzi Bahroum je u međuvremenu demantirao da njegova grupa ima ikakve veze s ovim događajem.

" Mi se takvim metodama ne koristimo, a takve tvrdnje mogu dolaziti od nekih sumnjivaca koji za cilj imaju demonizaciju Hamasa i umanjenje svjetske podrške legitimnom otporu palestinskog naroda", izjavio je Bahroum

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije