! / Novi detalji pokušaja atentata na Lukašenka: Osumnjičeni priznao krivicu

22. 04. 2021. u 09:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Advokat Jurij Zenkovič, koji je uhapšen zbog sumnje da je pripremao atentat na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i državni prevrat, u potpunosti je priznao krivicu i dao iskaz, saopštio je načelnik istražnog odjeljenja KGB Bjelorusije Konstantin Biček.

"Zenkovič je preduzimao konkretne pokušaje vrbovanja, podmićivanja pripadnika Oružanih snaga spremnih da za novčanu nagradu učestvuju u rušenju vlasti nasilnim putem. On se trenutno nalazi u istražnom zatvoru i kao što sam već rekao optužen je. U potpunosti je priznao krivicu za zločin za koji je optužen, sada aktivno svjedoči o svim okolnostima protivpravnih radnji koje je počinio", rekao je Biček sinoć za televiziju Bjelorusija 1.

Istovremeno, načelnik je izjavio da je podignuta optužnica protiv četvorice zatvorenika zbog pokušaja pripreme atentata na predsjednika i izvođenja puča.

"U pitanju je zavjera sa ciljem zauzimanja vlasti neustavnim putem. Svi optuženi su priznali", dodao je on.

Lukašenko je 17. aprila saopštio da su opozicionar Grigorij Kostusev, politikolog Aleksandar Feduta i advokat Jurij Zenkovič planirali atentat na njega i njegove sinove. Za organizaciju pokušaja atentata optužio je američke obavještajne službe i američki državni vrh.

Prema riječima direktora KGB Bjelorusije Ivana Tertela, atentat je bio planiran za juni ili juli ove godine.

Prema navodima FSB, oni su planirali vojni prevrat u Bjelorusiji po razrađenom scenariju "obojenih revolucija" uz učešće lokalnih i ukrajinskih nacionalista, kao i fizičku eliminaciju bjeloruskog predsjednika.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA