Spriječen atentat na bjeloruskog predsjednika Lukašenka

0
Radiosarajevo.ba
Spriječen atentat na bjeloruskog predsjednika Lukašenka
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Lukašenko

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je uhapsila dvije osobe koje su planirale da sprovedu vojni udar u Bjelorusiji 9. maja i izvrše atentat na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Bjelorusije i Jurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo bjelorusko i američko, prenosi Independent.

Akcija je sprovedena u saradnji sa bjeloruskim Komitetom za državnu bezbjednost, a kako je potom utvrđeno, oni su planirali da izvedu vojni udar po standardnom scenariju obojenih revolucija uz podršku lokalnih nacionalista.

Kako je prenijela bjeloruska strana, oni su se o svemu dogovarali preko društvenih mreža, a potom su riješili da organizuju susret u Moskvi sa određenim bjeloruskim generalima koji bi bili uključeni u cijeli proces.

Iz FSB-a navode i da je susret organizovan u jednom od moskovskih restorana odmah nakon što je Zenkovič doputovao u Moskvu nakon konsultacija u Americi i Poljskoj, a plan im je bio da tokom udara zauzmu sve centre za emitovanje radija i televizije, da blokiraju institucije, kao i da isključe kompletni energetski sistem Bjelorusije kako bi otežali posao policiji i vojsci.

Njihov cilj, dodaje FSB, bio je da izmjene ustavni poredak zemlje tako što bi upraznili mjesto predsjednika kako bi tu funkciju mogao da obavlja Komitet nacionalnog pomirenja.

FSB dodaje i da su oni nakon hapšenja predati bjeloruskoj strani radi procesuiranja.

Lukašenko je izjavio da je uhapšena grupa koja je planirala ubistvo njega i njegove djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije