Lukašenko o studentima demonstrantima: Pošaljite ih u vojsku ili izbacite na ulicu

0
Radiosarajevo.ba
Lukašenko o studentima demonstrantima: Pošaljite ih u vojsku ili izbacite na ulicu
Foto: Ured predsjednika Bjelorusije / Aleksandar Lukašenko

Studenti koji učestvuju u koordiniranim protestima protiv vlasti moraju biti protjerani sa univerziteta, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko u utorak tokom sastanka o pripremi šestog Svebjeloruskog narodnog sabora.

"Studenti, dođite da učite. I učite. Ko želi - neka uči. Ko je kršio zakon o neovlaštenim radnjama - gubi pravo da bude student. Molim vas, pošaljite ih, kao što sam rekao, nekoga u vojsku, a nekoga na ulicu. prošetajte ulicom. Ali, njih treba izbaciti sa univerziteta", rekao je Lukašenko.

Dodao je da se isto odnosi na nastavnike koji se pridruže demonstrantima, što je, prema Lukašenku "odvratno ponašanje".

Lukašenko je više puta skrenuo pažnju na činjenicu da mnogi mladi ljudi i studenti učestvuju u protestima koji se u Bjelorusiji održavaju od 9. avgusta, kada su održani predsjednički izbori. 

Prošle sedmice je bjeloruski šef države smijenio rektore tri univerziteta, koji su postali centri studentskih protestnih aktivnosti. Protesti u Bjelorusiji traju 2,5 mjeseci jer opozicija smatra da je Lukašenko pokrao predsjedničke izbore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije