Lukašenko naredio vojsci: Odbranite teritorijalnu cjelovitost zemlje

Radiosarajevo.ba
Lukašenko naredio vojsci: Odbranite teritorijalnu cjelovitost zemlje
Foto: Belta / Aleksandar Lukašenko

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko poručio je vojnoj komandi da primijeni "žestoke mjere kako bi se odbranila teritorijalna cjelovitost zemlje", prenosi agencija Belta.

Kako se navodi, Lukašenko je ministru odbrane i glavnokomandujućem Zapadnog vojnog okruga poručio da preduzmu sve neophodne mjere kako bi se zaštitio "zapadni biser Bjelorusije", sa sjedištem u Gordnu.

Ovo naređenje Lukašenko je izdao tokom posjete vojnom poligonu u blizini Gordna. Lukašenko je rekao i da se u Bjelorusiji sve odvija prema scenariju sprovođenja "obojenih revolucija" uz učešće "vanjskog faktora". Dodao da je taj vanjski faktor odlučio da se uključi u igru jer je "vlast u Belorusiji bila stabilna".

Lukašenko je optužio zapadne zemlje da se direktno miješaju u unutrašnja politička pitanja Bjelorusije sa ciljem da u tu zemlju "uvuku nekog novog predsjednika". On je rekao i da prebacivanje NATO snaga na granice sa Bjelorusijom predstavlja dokaz o vojnoj podršci destabilizaciji.

"Vidite da su ovdje već našli alternativnog predsjednika. Oni to rade ozbiljno, jer zapadne države na njega polažu sredstva i podršku. Vojna podrška je očigledna: To je kretanje NATO trupa do granica Bjelorusije", naglasio je Lukašenko.

U Belorusiji 10-ak dana traju masovni protesti protiv rezultata predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobijedila protivkandidatkika Svetlana Tihanovska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije