Detalji otmice aviona u Bjelorusiji: Uhapšeni novinar i studentica

Radiosarajevo.ba
Detalji otmice aviona u Bjelorusiji:  Uhapšeni novinar i studentica
Twitter / Hapsenje Romana Protaševića

Bjeloruske vlasti naredile su u nedjelju Ryanairovom avionu na letu iz Grčke u Litvu da prisilno sleti u glavni grad Minsk i potom uhapsile jednog od glavnih bjeloruskih opozicionih blogera i aktivista koji se u njemu nalazio, rekli su aktivisti za ljudska prava, što je razbjesnilo čelnike europskih država.

Opozicioni medij Nexta je naveo da je njihovog bivšeg glavnog urednika Romana Protaševića policija privela jer je njegovo ime na popisu traženih osoba nakon masovnih prošlogodišnjih uličnih protesta koji su izbili poslije izborne pobjede predsjednika Aleksandra Lukašenka, piše Bloomberg.

Avion na liniji Atina-Vilnius bio je u bjeloruskom zračnom prostoru i gotovo je stigao do Litve kad je pilot bio prisiljen promijeniti smjer. 

Praćen je do Minska uz objašnjenje da se u njemu nalazi eksploziv, stoji na stranici aplikacije za praćenje aviona i državne novinske agencije BelTA-e. Eksploziv kasnije nije pronađen.

Državna novinska agencija BeITA prenosi da je predsjednik Aleksander Lukašenko lično naredio ratnom avionu da proprati Ryanairov Boeing. Ryanair zasad nema komentara.

Bjeloruski univerzitet u Vilniusu (EHU) saopćio je u ponedjeljak da je njihova studentica Sofija Sapega (23), koja je putovala s novinarom Romanom Protasevičem, također privedena kad su bjeloruske vlasti u nedjelju natjerale avion Ryanaira da prisilno sleti u Minsku.

"Pritvor Sapege potvrdila je njena porodica", rekao je glasnogovornik Europskog humanističkog univerziteta (EHU). Riječ je o privatnom bjeloruskom univerzitetu čiji je rad zabranjen u Bjelorusiji pa se 2004. preselilo u susjednu Litvu.

Glasnogovornik univerziteta dodao je da su Sapega i Protaševič zajedno bili na godišnjem odmoru u Grčkoj.

Litvanski putnik, koji je rekao da se zove Mantas,izjavio je da "kad je avion preusmjeren, Protaševič je otvorio gornji ormarić, izvukao prienosni kompjuter i telefon i dao ih ženskoj saputnici".

"Pri slijetanju su ga odmah uhapsili", rekao je Mantas.

Ryanair Minsk - undefined

Twitter: Ryanair Minsk

"Sapega, koja je ruska državljanka, letjela je u Vilnius da bi odbranila magistarski rad na Univerzitetu", navodi se u saopćenju Univerziteta i dodaje da je "kao rezultat tajne operacije bjeloruskih vlasti ... studentica privedena pod neutemeljenim i izmišljenim uslovima".

"Protestvujemo protiv neopravdanog pritvaranja člana zajednice EHU", dodaje se u saopćenju.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zauzela se u nedjelju kasno navečer za uvođenje sankcija Bjelorusiji čije su vlasti prisilile na slijetanje avion Ryanaira, dok je Litva pokrenula istragu zbog otmice koju povezuje s terorizmom.

"Odgovorni za otmicu Ryanaira moraju biti sankcionirani", napisala je Von der Leyen na Twitteru, kasno u nedjelju, navečer uoči sastanka šefova država i vlada zemlja EU, dodajući da će čelnici Europske unije u ponedjeljak raspravljati o tome koje mjere poduzeti.

Protaševič je jedan od osnivača opozicionih vijesti NEXTA-e, kanala koji je postao jedan od glavnih izvora vijesti o demonstracijama u Bjelorusiji. Neprijateljski je nastrojen prema Lukašenku i pomaže u koordinaciji protesta..

Čelnica bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovska objavila je na Twitteru kako Protaševiču u Bjelorusiji prijeti smrtna kazna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije