Misterij star pola stoljeća: Dešifrirana zagonetna poruka zloglasnog serijskog ubojice

0
Radiosarajevo.ba
Misterij star pola stoljeća: Dešifrirana zagonetna poruka zloglasnog serijskog ubojice
Foto: deposithos.com / Ilustracija

Razbijači kodova dešifrirali su 340 znakova dugu poruku 51 godinu nakon što ju je u San Francisco Chronicle poslao serijski ubojica Zodiac, potvrdio je FBI. Ubojica, koji nikada nije uhvaćen, ubio je najmanje pet ljudi na području San Francisco Baya krajem šezdesetih godina.

Poruka je bila jedna od nekoliko koje su poslane tamošnjim medijima u vrijeme kad je ubojica imao svoj krvavi pohod.

Kod su razbile tri osobe iz SAD-a, Belgije i Australije, a glasi ovako: "Nadam se da se zabavljate pokušavajući me uhvatiti. Ne bojim se plinske komore jer će me to sve prije poslati u raj (bilo je pogrešno napisano paradice, umjesto paradise (engl.) op.a.), jer sada imam dovoljno robova da rade za mene", navodi se u dešifriranoj poruci, a prenosi dnevnik.hr.

Nažalost, identitet ubojice i dalje je nepoznat.

U videu objavljenom na YouTubeu, web dizajner iz Virginije David Oranchak kaže kako je razbio šifru zajedno s australskim matematičarom Samom Blakeom i Jarlom Van Eyckeom, belgijskim menadžerom i softverskim inženjerom.

FBI je objavio kako nastavlja tražiti pravdu za ubijene. Ovo nije prva kodirana poruka pripisana ubojici, još dvije ostaju za dekodiranje pa bi na njima moglo iskrsnuti i ubojičino ime.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije