Republikanci nominirali Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir

Radiosarajevo.ba
Republikanci nominirali Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir
Foto: Anadolija / Donald Trump

Osamnaest zastupnika republikanaca pisalo je Nobelovom komitetu u Norveškoj gdje iznose mišljenje da predsjednik SAD-a – Donald Trump treba dobiti Nobelovu nagradu za mir 2019. godine.

U pismu koje su poslali navode da bi mu se trebala dati nagrada u „znak priznanja njegovom radu na okončanju rata u Koreji“, piše Guardian.

Pravila nominacije za Nobelovu nagradu su prilično slobodna, nominarati mogu samo određene skupine ljudi, npr. članovi državnog zakonodavnog tijela, univerzitetski profesori i bivši dobitnici priznanja – ostalih restrikcija nema.

Nobelova nagrada za mir dodjeljuju se svake godine pojedincima ili skupinama čiji su uspjesi iznimni. To uključuje izvanredna istraživanja, nove tehnike i tehnologije ili značajan doprinos društvu.

U pismu se hvali Trumpova kampanja: „niko ne zaslužuje više priznanje od Nobelovog komiteta 2019. godine nego predsjednik Trump zbog svog predanog rada na tome da donese mir našem svijetu“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije