Keln: Konferencija o tiraniji nad muslimanima iz Arakana

AA
Keln: Konferencija o tiraniji nad muslimanima iz Arakana
FOTO: AA / Konferencija o tiraniji nad muslimanima iz Arakana
 
 U organizaciji Udruženja Hasene, koje djeluje pri Islamskoj zajednici Milli Gorus (IGMG), u njemačkom gradu Kelnu u srijedu je održana Međunarodna konferencija pod nazivom "Kriza Rohinja i moguća rješenja".
 
Predsjednik Međunarodne organizacije Rohinja iz Arakana (ARNO) Nurul Islam u obraćanju prisutnima je kazao da se i dalje nastavlja etnički, vjerski i politički progon muslimana Arakana.

"Cilj je istrijebiti zajednicu muslimana Arakana", rekao je Islam, dodajući kako se okrutna tiranija dešava pred očima cijelog svijeta.

Naglasio je da Vlada Mijanmara, vojska i pojedine ekstremne grupe vrše tiraniju i nasilje nad muslimanima Arakana.

Istakao je kako su Rohinje u Arakanu lokalno stanovništvo, što, kako je rekao, potvrđuju i brojni historijski dokumenti i sporazumi.

"Ipak, u Arakanu su zavadili ljude. Sada pokušavaju da istrijebe naš narod. Zakone tumače u svoju korist. Svijet je zaista u dubokom šoku. Na sceni su etnička, vjerska i politička tiranija", kazao je Islam.

Napomenuo je da su arakanski muslimani lišeni prava na ličnu slobodu već 60 godina.

"Životinja ima pravo kretati se iz jednog mjesta u drugo, ali mi to pravo nemamo. Uzimaju nam iz ruku čak i pravo na život", rekao je Islam.

Na kraju je istaknuo da muslimani Arakana zbog tiranije i raznih oblika pritisaka moraju bježati u druge zemlje u potrazi za sigurnijim mjestom za život.

"I mi bismo morali uživati ista prava koja imaju i druge etničke grupe u Mijanmaru", zaključio je Islam u svome izlaganju.

Kemal Ergun, predsjednik Islamske zajednice Milli Gorus (IGMG), istaknuo je da se ovom konferencijom žele usprotiviti tiraniji kojom se, kako je rekao, srozava ljudsko dostojanstvo. Dodao je da je glavni cilj konferencije skrenuti pažnju na genocid nad muslimanima Arakana u Mijanmaru te iz različitih uglova tragati za mogućim rješenjima pomenutog problema.

"Moramo naporno raditi kako bi svi zajedno uklonili postupke kojima se izaziva kriza koja je postala velika sramota ovog doba tako što je u toj regiji na stotine hiljada ljudi, djece, žena i starijih, protjerano iz svojih domova i nad kojima je izvršen najprimitivniji oblik nasilja", rekao je Ergun.

Na kraju je rekao kako je, osim izražavanja zabrinutosti i osuđivanja, potrebno uraditi mnogo više nakon što je iz Arakana, od smrti, tiranije i nasilja pobjeglo čak 700 hiljada ljudi.

"To je naša ljudska obaveza, ali i dužnost koju nam nalaže i naša vjera", kazao je Ergun, izrazivši nadu da će konferencija bar donekle pomoći u rješavanju ove "krize humanosti" u Arakanu.

Učesnici konferencije u Kelnu su raspravljali o mnogim temama, uključujući historiju Rohinja, zločine nad Rohinja muslimanima kao i pravne mehanizme za rješavanje dugogodišnje krize.

Na konferenciji je učestvovalo ukupno 20 izlagača među kojima su se našli i bivši ambasadori, bivši ministri, profesori, historičari i aktivisti za ljudska prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije