Republikanci dobili kontrolu u oba doma američkog Kongresa

Anadolija
Republikanci dobili kontrolu u oba doma američkog Kongresa
Republikanska stranka je na izborima u SAD-u prema prvim rezultatima zadržala kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa, javlja Anadolu Agency (AA).

Republikanci su zadržali kontrolu i u Senatu (51-47), koji je dobio trećinu novih zastupnika.

Amerikanci su u utorak, osim predsjednika birali i članove Predstavničkog doma, jednu trećinu članova Senata i više guvernera.

Dom i Senat su ravnopravni domovi, ali postoje neke specijalne ovlasti dodijeljene samo jednom domu. Senatov savjet i odobrenje potrebni su za potvrđivanje predloženih kandidata za predsjednika, visokih dužnosnika u izvršnoj vlasti i sudaca, kao i za potvrđivanje ugovora koje dogovori predsjednik. Svi zakoni za prikupljanje prihoda moraju nastati u Zastupničkom domu a ne u Senatu, ali ih Senat može odbiti i predlagati amandmane na njih.

Predstavnički dom ima 435 mjesta, a Senat 100. Članovi Predstavničkog doma se boraju na dvije, a Senata na šest godina.

Hillary Clinton priznala poraz

Demokratska kandidatkinja na američkim predsjedničkim izborima Hillary Clinton priznala je svoj poraz u telefonskom pozivu svom republikanskom protivniku Donaldu Trumpu, objavili su danas američki mediji.

"Hillary Clinton je pozvala Donalda Trumpa da bi priznala svoj poraz u utrci za Bijelu kuću, objavio je kanal CNN, navela je novinska agencija AFP.

Donald Trump je rekao jutros kako je primio poziv Hillary Clinton koja mu je čestitala na pobjedi.

" I ja sam njoj čestitao na oštroj borbi i kampanji. Hillary je dugo i teško radila i dugujemo joj zahvalnost", kazao je Trump.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije