Rekordni toplotni talas u SAD-u: Naučnici smatraju da je uzrok toplotna kupola

0
Radiosarajevo.ba
Rekordni toplotni talas u SAD-u: Naučnici smatraju da je uzrok toplotna kupola
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Rekordni toplotni val traje danima u Sjedinjenim Američkim Državama, a kako stručnjaci kažu to je sve zahvaljujući toplotnoj kupoli koja se razvila na zapadnoj obali SAD-a.

Poznato je da je Dolina smrti najtoplije mjesto na američkoj teritoriji, a službeni rekord od 54,4 ° C u petak bio je tek peti put u zabilježenoj historiji. A zapisi traju skoro 150 godina.

Dolina smrti možda je u fokusu jer je ovog vikenda postigla ove rekorde ekstremnih temperatura, ali to nije jedino mjesto koje se guši pod vrućinom. Kupola s toplinom u osnovi se prostire na velikom dijelu zapadne obale i pustinje jugozapadu. Temperature prelaze 50 ° C, što je rekord svih vremena.

Toplotni talas pogodio je više od 30 miliona ljudi u zapadnom dijelu SAD-a. Mnogi širom Kalifornije, Nevade, Arizone i Utaha iskusli su ekstremne temperature.

Najniža zabilježena temperatura u petak bila je 40 stepeni, koja je izmjerena u 5 i 38, a isti dan u poslijepodnevnim satima izmjereno je 54,4 stepena.

Šta je to toplotna kupola

Izvor koji stoji iza dugotrajnog i ekstremnog vala vrućine obično je toplotna kupola. Područje visokog pritiska koje se parkira nad velikom geografskom regijom poput poklopca na loncu, zauzimajući toplotu ispod nje danima.

Dakle, toplotna kupola je u osnovi ona hvatanja topline ispod opsežnog blokirajućeg grebena gornjeg nivoa i površinskog sistema visokog pritiska. Stabilna zračna masa počinje se akumulirati i razvija vrućinu koja obično traje nekoliko uzastopnih dana i noći. A temperature tokom toplotnog vala obično su mnogo iznad normalnih, čak i izazovne temperature.

Ako je toplotna kupola vrlo jaka - poput pacifičkog sjeverozapada Kanade i Sjedinjenih Država s kojima su se suočavale krajem juna ove godine ili trenutnog vrućina u pustinjskom jugozapadu - ovaj veliki poklopac pomaže u održavanju užarene vrućine na površini.

To se događa kada se sistem visokog pritiska u potpunosti uspostavi kroz sve slojeve atmosfere, a vazduh ispod njega zagrijava donju atmosferu.

Mase vrućeg vazduha takođe se vertikalno podižu u višu atmosferu, stvarajući takozvanu kupolu područja visokog pritiska, zarobljavajući sve ispod. Još jednom, slično događaju na pacifičkom sjeverozapadu prošlog mjeseca, rezultira neviđenim rekordnim vrućinom.

Kupola toplote nad zapadnim Sjedinjenim Državama i Kanadom obično se dešava sredinom ljeta, i zato se većina evidencija o vrućini pravi tokom jula. Ali da bi se postigle tako ekstremne temperature, moraju postojati baš pravi uslovi koji se međusobno usklađuju - nedostatak vjetrova, vrlo nizak sadržaj vlage i moćna toplotna kupola koja zarobljava sve zračne mase ispod visoke blokade.

Požari širom zapadne obale

Požari se šire zapadom SAD, koji je zahvaćen toplotnim talasom sa rekordnim temperaturama u pojedinim oblastima, a vatrogasci imaju problem ugasiti požar iz aviona jer zbog vrućine voda ispari prije nego što dotakne tlo.

Vlasti su naložile evakuaciju stanovništva iz pogođenih mjesta, a vatrogasci pokušavaju ugasiti požar pod ekstremno teškim uslovima, prenio je danas BBC.

U subotu, dvojica vatrogasaca u Arizoni su poginula kada im se avion srušio dok su pokušavali ugasiti požar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije