Toplotni val u SAD-u: Vatrena tornada haraju Kalifornijom

Radiosarajevo.ba
Toplotni val u SAD-u: Vatrena tornada haraju Kalifornijom
Foto: Screenshot / Vatreni tornado

Požari na sjeveru Kalifornije doveli su do formiranja niza vatrenih tornada, natjeravši tako Nacionalnu službu za meteorologiju da izda upozorenje građanima od ovakvih pojava, ali i velikih vrućina i požara.

Valja istaći i to da veliki požari mogu ugrijati zrak toliko da se razviju ogromni dimni oblaci. Pri jakom vjetru, oni se mogu vrtjeti i ponekad proizvesti tornado. Jedan ovakav vatreni tornado ubio je jednu osobu 2018. godine.

Zvaničnici u Kaliforniji, Oregonu i Koloradu borili su se protiv niza požara koji su zajednički zapalili više od 100.000 hektara usred intenzivnog toplotnog vala.

Također, na hiljade domaćinstava širom države pretrpjelo je kratki prekid u napajanju električnom energijom, što je prvi ovakav prekid u gotovo 20 godina, piše Guardian.

Nekoliko gradova otvorilo je rashladne centre, ali s ograničenim kapacitetom zbog potreba za socijalnom distanciranjem. Država je zabilježila više od 613.000 slučajeva koronavirusa.

"Ostanite kod kuće kad je to moguće. Ako vam je vruće u zatvorenom prostoru, izađite vani uz obavezno držanje fizičke distance i nošenje maski za lice", poručuju zvaničnici iz San Francisca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije