Rekontrukcija Notre Dame teče ubrzano: Poznato kada se može očekivati ponovno otvaranje

0
Radiosarajevo.ba
Rekontrukcija Notre Dame teče ubrzano: Poznato kada se može očekivati ponovno otvaranje
Foto: EPA - EFE / Crkva Notre Dame

Rekonstrukcija katedrale Notre Dame u Parizu ide dovoljno brzo da bi omogućila ponovno otvaranje posjetiteljima i vjernicima krajem 2024. godine, manje od šest godina nakon što je požar zahvatio krov, saopćili su u ponedjeljak francuski dužnosnici.

Dio katedrale, koji se srušilo u plamenu, postepeno će se početi ponovno pojavljivati iznad spomenika ove godine snažnim signalom svog preporoda, rekao je vojni general zadužen za kolosalni projekt, Jean-Louis Georgelin.

"Povratak vrha katedrale na pariškom nebu će, po mom mišljenju, biti simbol da pobjeđujemo u bitki kod Notre Dame", rekao je on Associated Pressu.

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

Sama rekonstrukcija započela je prošle godine, nakon više od dvije godine rada kako bi spomenik postao dovoljno stabilan i siguran da zanatlije mogu započeti obnovu.

Vlasti su odlučile obnoviti spomenik iz 12. stoljeća, remek-djelo gotičke arhitekture, onako kako je to bilo prije. To uključuje rekreiranje špije od 93 metra u 19. stoljeću, arhitekt Eugene Viollet-le-Duc.

U međuvremenu, izložba pod nazivom "Notre-Dame de Paris: u srcu gradilišta" trebala bi se u utorak otvoriti posjetiteljima u podzemnom objektu ispred katedrale. Izložba je besplatna, a sadrži neke ostatke iz požara i umjetnička djela iz katedrale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije