Recep Tayyip Erdogan poručio: Alijin amanet čuvat ćemo i nakon 28. maja

6
Anadolija
Recep Tayyip Erdogan poručio: Alijin amanet čuvat ćemo i nakon 28. maja
Foto: Twitter / Erdogan na mezarju zajedno za Bakirom Izetbegovićem i Šefikom Džaferovićem

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako Turska već duže od 20 godina ulaže napore i konstantno jača odnose s bratskim i prijateljskim zemljama.

Erdogan je rekao kako će i nakon 28. maja nastaviti čuvati amanet koji mu je ostavio rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Turski predsjednik oglasio se na zvaničnom Twitteru objavio poruku u kojoj se dotakao napora koje ulaže Turska u svojim odnosima s bratskim i prijateljskim zemljama, s kojima dijeli zajedničku historiju, kulturu, jezik i vjeru. Uz tekst podijelio je i fotografiju tokom jedne od svojih posjeta Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

"Ne možemo dovoljno zahvaliti Bogu što imamo dom poput Turske, što imamo domovinu poput Turske. Ona je uvijek bila siguran dom i mjesto blagostanja za svakog brata i sestru koji su kroz povijest bili u nevolji, Čerkeze, Tatare, Gagauze, Albance, Pomake, Bošnjake, Turkmene, Mešketi, Uzbekistance, Ujgure", naveo je Erdogan.

"Zajedno s Azerbajdžanom oslobodili smo Karabah nakon 30 godina okupacije. Našom TIKA-om i Generalnom direkcijom vakufa obnovili i oživjeli smo baštine i historijske spomenike naših predaka. S YTB-om, Institutom 'Yunus Emre' i Fondacijom Maarif zaštitili smo naš jezik, historiju i civilizacijske vrijednosti. Ojačali smo naše ljudske i komercijalne veze s našim Turkish Airlinesom, Anadolijom i TRT-om. S našim Crvenim polumjesecom, AFAD-om i nevladinim organizacijama priskočili smo u pomoć našoj braći u teškim danima", dodao je Erdogan.

Turski predsjednički izbori: Perspektiva BiH

Turski predsjednički izbori: Perspektiva BiH

Pored toga, naglasio je kako je Turska priskočila u pomoć Bosni i Hercegovini tokom poplava, kao i Albaniji usljed razornog zemljotresa.

"Kao rezultat ovih napora koje nastavljamo već 21 godinu, ponovo smo osvojili srca i očuvali naslijeđe sultana Fatiha nakon stoljeća čežnje. Nadamo se da ćemo i nakon 28. maja nastaviti čuvati amanet koji nam je dao rahmetli Alija (Izetbegović)", poručio je Erdogan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije