Turski predsjednički izbori: Perspektiva BiH

3
Radiosarajevo.ba
Turski predsjednički izbori: Perspektiva BiH
Foto: Facabeook / Bakir Izetbegović i Recep Tayyip Erdogan

Predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj zakazani za nedjelju 14. maja sa velikom se pažnjom prate i u BiH. Erdogan ima podršku bošnjačkih i srpskih lidera.

Iako iznose oprečne stavove o gotovo svim političkim pitanjima, od BiH do globalnih previranja, dvojica lidera Bošnjaka i Srba u Bosni i Hercegovini, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, jedinstveni su u podršci aktuelnom predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu., piše Deutsche Welle.

Obojica su pozvali birače porijeklom sa Balkana da na turskim predsjedničkim izborima glasaju za predsjednika Partije pravde i razvoja (AKP – Adalet ve Kalkinma Partisi) Erdogana, dok vođu opozicije, lidera Republikanske narodne partije (CHP – Cumhuriyet Halk Partisi) Kemala Kilicdaroglua ne spominju.

Ovaj bh. grad je najpovoljniji u Europi za 'digitalne nomade'

Ovaj bh. grad je najpovoljniji u Europi za 'digitalne nomade'

Bakir Izetbegović vjeruje da je "ogromna većina" građana Turske bošnjačkog porijekla svjesna Erdoganove "epohalne uloge" u uzdizanju Republike Turske "u svakom pogledu". "Od države koju su pokušavali tretirati objektom u međunarodnim odnosima, Turska je pod Erdoganovim liderstvom postala moćan subjekt na međunarodnoj sceni, bez kojeg se ne mogu donositi krupne globalne odluke. Takvo pozicioniranje Turske imalo je ogroman utjecaj i na kompletan muslimanski svijet, koji ubrzano vraća samopouzdanje i afirmiše vlastite vrijednosti", kazao je Izetbegović obraćajući se građanima Turske bošnjačkog porijekla.

Erdogan je 'politički uzor' Izetbegoviću i Dodiku

Napomenuo je da Bošnjaci u BiH i Sandžaku "posebno svjedoče prijateljstvu velikog lidera Erdogana". "Mnogo bi prostora uzelo da nabrajam sve projekte u BiH koje je Turska podržala. Umjesto toga, u nakrajkraćem ću reći da Erdogan ispunjava amanet rahmetli Alije Izetbegovića, jer istinski i bratski pomaže Bošnjacima i BiH", rekao je predsjednik SDA.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ističe ulogu aktuelnog turskog predsjednika "na očuvanju mira i sigurnosti u regionu". "Predsjednik Erdogan je čvrsto opredijeljen za stabilizaciju prilika u regionu i svijetu. Takođe, on je jedan od lidera sa kojim dijelimo važne stavove, a posebno cijenimo njegov stav o poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH", rekao je Dodik.

On ističe i Erdoganov "neutralan stav" u odnosu prema narodima u BiH kao i "podršku dijalogu domaćih političara, a ne nametanju rješenja i miješanja u unutrašnje stvari". "Zato pozivam državljane Turske koji su porijeklom sa naših prostora da svoj glas na izborima 14. maja daju predsjedniku Erdoganu", kaže Dodik.

Dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu Sead Turčalo pojašnjava da, uprkos ideološkim razlikama, Izetbegović i Dodik vide Recepa Tayyipa Erdogana kao "uzor u politici". "Ovo može izgledati kontradiktorno, posebno u Dodikovom slučaju, s obzirom na Erdoganovu islamsku dimenziju i Dodikovu očiglednu islamofobiju. Međutim, ovo divljenje nije nužno ukorijenjeno u zajedničkoj ideologiji, već prije u Erdoganovom političkom stilu i uspjehu", kaže Turčalo.

Sadik Babür Girgin: Velika izlaznost turskih birača u BiH

Sadik Babür Girgin: Velika izlaznost turskih birača u BiH

Balkan ostaje 'značajno područje' za tursku vanjsku politiku

On podsjeća da se Erdoganov politički model zasniva na snažnom centraliziranom liderstvu koje teži ka autokraciji, retorici koja naglašava nacionalne interese i "frekventnom populističkom pristupu koji se dopada velikom dijelu stanovništva"."„Takva vrsta liderstva je u biti privlačna političarima poput Izetbegovića i Dodika koji i sami vrše značajan stepen kontrole u svojim političkim sferama", kaže Turčalo.

Sarajevski profesor napominje da bi Erdoganov pristup politici mogao biti u skladu s Izetbegovićevim i Dodikovim ciljevima. "Izetbegović, kao bošnjački lider, može cijeniti Erdoganovo snažno zalaganje za muslimanske zajednice širom svijeta, ali i često isticanje posebnih veza sa BiH i Bošnjacima, dok Dodika privlači Erdoganovo naglašavanje nacionalnih interesa i često antizapadni stav", pojašnjava Turčalo.

Dekan FPN-a smatra da će Balkan i dalje ostati jedno od značajnih područja za tursku vanjsku politiku. "Čak je moguće da u slučaju pobjede Kilicdaroglua Turska postane još aktivnija na Balkanu budući da je unutar opozicije i partija bivšeg premijera i ministra vanjskih poslova, Ahmeta Davutoglua, koji je poznat po svojoj koncepciji strateške dubine i u čije vrijeme je Turska bila najaktivnija u prostoru Zapadnog Balkana", kaže Turčalo za DW.

Nakon povlačenja trećeg kandidata Muharrema Ince iz predsjedničke utrke, dva dana uoči izbora objavljeni su rezultati nove anketa koja Kemalu Kilicdarogluu daje prednost od više od pet postotnih bodova ispred Recepa Tayyipa Erdogana. Sagovornik DW-a smatra da bi se mogući Erdoganov gubitak na predsjedničkim izborima mogao pripisati "zamoru" građana od njegove dugotrajne vladavine. "Iako je Erdoganovo liderstvo u prvoj deceniji dovelo do enormnog napretka, percepcija o njegovoj kompetenciji je oslabila posljednjih godina. Turska ekonomija je postala anemična, a inflacija enormna", kaže Sead Turčalo.

Inflacija, nezaposlenost, korupcija: Hoće li Turcima biti bolje sa ili bez Erdogana?

Inflacija, nezaposlenost, korupcija: Hoće li Turcima biti bolje sa ili bez Erdogana?

Veze Izetbegovića i Erdogana

Ako Kilicdaroglu pobijedi, suočit će se sa ideološkim različitostima koalicije koju vodi. Pored toga, AKP se neće lako odreći vlasti koju je držala posljednjih dvadeset godina. "Ukoliko Erdogan izgubi izbore, onda će sigurno uslijediti pokušaji brisanja njegovog nasljeđa, posebno ako se opozicija odluči za slobodnije i otvorenije društvo", kaže profesor Turčalo.

Teško je procijeniti da li bi Bošnjaci ili pripadnici drugih naroda porijeklom sa Balkana, koje Bakir Izetbegović i Milorad Dodik pozivaju da glasaju za Erdogana, mogli uticati na ishod predsjedničkih izbora u zemlji sa više od 84,6 miliona stanovnika. Prema službenim turskim podacima, oko dva i po miliona Bošnjaka živi u Turskoj, mada se nezvanično procjenjuje da bi taj broj mogao biti i veći. Autori knjige 'Bošnjaci u Turskoj' Amir Hodžić i Mirsad Kalajdžić iznose podatak o šest miliona Bošnjaka koji žive u toj zemlji i koji su emotivno vezani za BiH.

Prvi predsjednik Republike BiH i jedan od osnivača SDA Alija Izetbegović (1925-2003) je, kako su izvještavali mediji u BiH, Erdoganu "ostavio brigu o BiH u amanet". "On je u njemu prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu je u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet. Pogledajte samo ovu novu akciju da se gradi put između Beograda i Sarajeva", kazao je Bakir Izetbegović govoreći o pozitivnim efektima Erdoganove politike prema Balkanu i BiH.

Turska je prije pet godina predložila cestovno spajanje glavnih gradova BiH i Srbije, ali se u BiH, zbog neslaganja oko trasa auto-ceste i brze ceste Sarajevo-Beograd-Sarajevo, malo odmaklo od početnih pozicija. Mediji su kritički pisali o odnosima Ankare prema BiH, napominjući da, uprkos dobrim odnosima Erdogana i porodice Izetbegović, pa i odnosima SDA i AKP, Turska radije investira u Srbiju, nego u BiH.

O odnosima SDA i AKP je za 'Most' Radija Slobodna Evropa još 2017. godine govorila i direktorica Vanjsko-političke inicijative BiH Lejla Ramić-Mesihović. "Veze između SDA i AKP su prvenstveno na nivou njihovih lidera i uglavnom jačaju u periodu kada je i jednom i drugom potrebna mobilizacija glasova u vrijeme izbora", kazala je Ramić-Mesihović. Predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj bit će održani u nedjelju 14. maja. Ukoliko nijedan predsjednički kandidat ne dobije 50 posto glasova, drugi krug izbora bit će održan 28. maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije