Rdene: Amerika želi prisiliti Palestince da odustanu od Jerusalema

Radiosarajevo.ba
Rdene: Amerika želi prisiliti Palestince da odustanu od Jerusalema
EPA / Ilustracija

Američka odluka o ukidanju pomoći vrijedne više od 200 miliona dolara znači da SAD žele primorati Palestince da odustanu od svojih pretenzija na Jerusalem, rekao je jučer glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rdene.

Taj korak SAD samo je nastavak političkih i finansijskih pritisaka na palestinsko rukovodstvo, istakao je Abasov portparol, prenijela je agencija AP.

On je naveo da Amerikanci moraju biti svjesni da neće biti mira bez istočnog Jerusalema kao prijestolnice palestinske države.

Palestinci su pobjesnili zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao izraelsku prijestonicu i preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem u maju.

Trumpova administracija saopćila je da ukida bilateralnu pomoć od 200 miliona dolara, prvobitno namijenjenu Palestincima, i da će ih preusmjeriti ka drugim programima.

Po nalogu predsjednika, ta sredstva biće preusmjerena "na projekte višeg prioriteta negdje drugdje", navela je administracija američkog predsjednika.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije