Razgovarali Emmanuel Macron i Vladimir Putin: Tema nuklearna elektrana Zaporožje

3
Radiosarajevo.ba
Razgovarali Emmanuel Macron i Vladimir Putin: Tema nuklearna elektrana Zaporožje
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin i Emmanuel Macron

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emmanuel Macron raspravljali su o sigurnosnoj situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporižji u Ukrajini, rečeno je iz Kremlja.

Razgovarajući telefonski, dva čelnika su izrazila spremnost za "apolitičnom interakcijom" uz sudjelovanje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prema saopćenju objavljenom na stranici Kremlja.

"Ruska strana skrenula je pozornost na redovite ukrajinske napade na elektranu, uključujući i na skladište radioaktivnog otpada, što može rezultirati katastrofalnim posljedicama", rečeno je.

Putin upozorava: U svijetu bi moglo doći do humanitarne katastrofe

Putin upozorava: U svijetu bi moglo doći do humanitarne katastrofe

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za raketiranje elektrane, riskirajući nuklearnu katastrofu. Rad elektrane u cijelosti je zaustavljen u nedjelju iz mjera sigurnosti.

Dvojica čelnika također su razgovarala o problemima globalne sigurnosti hrane. Putin je rekao Macronu da je važno za Europsku uniju da ne ometa izvoz ruske hrane i gnojiva u Afriku, Latinsku Ameriku i Bliski istok, prema Kremlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije