Vladimir Putin: Slabi moć drskog Zapada, Azija se uzdiže

7
Hina
Vladimir Putin: Slabi moć drskog Zapada, Azija se uzdiže
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da moć Zapada slabi pošto agresivan pokušaj izoliranja Rusije sankcijama uništava globalnu ekonomiju u vrijeme kad se Azija uzdiže.

Sjedinjene Države i saveznici nametnuli su Rusiji najoštrije sankcije u modernoj historiji zbog, kako je Putin opisuje, posebne vojne operacije u Ukrajini.

Putin kaže da su sankcije slične objavi ekonomskog rata.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Na Istočnom ekonomskom forumu u ruskom gradu Vladivostoku, Putin je rekao da su zapadne sankcije Rusiji zamijenile pandemiju COVID-19 kao glavnu prijetnju globalnoj ekonomiji.

"Govorim o sankcijskoj groznici Zapada, njegovim drskim, agresivnim pokušajima da nametne modele ponašanja drugim zemljama, da ih liši njihovog suvereniteta i podredi ih svojoj volji", rekao je Putin. "U pokušaju da pruže otpor toku historije, zapadne zemlje potkopavaju ključne stubove svjetskog ekonomskog sistema, građene vijekovima."

Rusija je poslala desetke hiljada vojnika u Ukrajinu 24. februara kako bi  - njihov je narativ - razoružala svog južnog susjeda i iskorijenila tu zemlju od "opasnih nacionalista". Ukrajinske snage pružile su snažan otpor. Pokušaj Zapada da ekonomski izolira Rusiju, jednog od najvećih svjetskih proizvođača prirodnih resursa, pogurao je globalnu ekonomiju u nepoznate vode uz sve veće cijene hrane i energije.

Putin je optužio Zapad da pokušava nametnuti svoju volju svijetu, ali je dodao da slabi njihova moć jer je žarište globalnog rasta sada u Aziji.

"U međunarodnim odnosima došlo je do nepovratnih pa čak i tektonskih promjena", rekao je Putin. "Uloga dinamičnih, perspektivnih zemalja i regija u svijetu, prvenstveno azijsko-pacifičke regije, značajno je porasla."

Na forumu je bio i kineski šef parlamenta Li Zhanshu, treće rangirani dužnosnik kineske Komunističke partije. Putin je rekao da će Kina plaćati plin Gazpromu u nacionalnim valutama, na temelju podjele ruske rublje i kineskog juana u omjeru 50-50. Putin je rekao da se ruska ekonomija nosi s "financijskom i tehnološkom agresijom Zapada", ali je priznao da ima poteškoća u nekim industrijama i regijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije