Macron najavio 'dugi rat' u Ukrajini

2
Fena
Macron najavio 'dugi rat' u Ukrajini
Foto: EPA-EFE / Emmanuel Macron, predsjednik francuske

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u četvrtak da će nastaviti dijalog s Rusijom kako bi pomogao u sprečavanju da ukrajinski sukob eskalira, ali je obećao francusku nepoljuljanu podršku Kijevu, u onome što bi njegovim riječima trebao biti dugi rat.

Macron je ranije bio kritikovan od Ukrajine i istočnoevropskih saveznica zbog, kako tvrde, dvosmislene podrške Kijevu od ruske invazije na susjednu zemlju, i zbog njegovih čestih dijaloga s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Moramo se pripremiti za dugi rat", poručio je Macron svom diplomatskom korpusu izlažući svoje vanjskopolitičke ciljeve.

Preminuo čovjek koji se zapalio ispred sudnice u kojoj traje proces protiv Donalda Trumpa

Preminuo čovjek koji se zapalio ispred sudnice u kojoj traje proces protiv Donalda Trumpa

Objavljen tajni razgovor Macrona i Putina uoči rata u Ukrajini

Objavljen tajni razgovor Macrona i Putina uoči rata u Ukrajini

Kazao je da će Francuska nastaviti da pomaže Kijev ekonomski, vojno i s humanitarnom pomoći, ali je upozorio da će jedan od ključnih izazova biti osigurnje evropskog jedinstva u suočavanju s Rusijom.

"Evropsko jedinstvo je ključno jer su podijele jedan od ključnih ruskih ratnih ciljeva", kazao je.

Macron instisira da je razgovor s Moskvom imperativ kako bi se izbjegla eskalacija sukoba i na kraju bi se pomoglo u uspostavi odredbi za dogovoreni mir, o kome bi samo Ukrajina mogla odlučiti.

"Francuska će nastaviti da razgovora s Rusijom. Ko želi da Turska bude jedina sila u svijetu koja nastavlja da razgovara s Rusijom?", izjavio je francuski čelnik, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije