Ratoborni Europljani: Spisak zemalja u kojima su stanovnici najspremniji ratovati

Radiosarajevo.ba
Ratoborni Europljani: Spisak zemalja u kojima su stanovnici najspremniji ratovati
Dvije zemlje s Balkana, među kojima su Bosna i Hercegovina i Srbija, našle su se u prvih deset čiji su građani spremni ratovati za svoju državu, dok su na začelju tabele završile zemlje zapadne i južne Europe.

Rezultate globalnog ispitivanja je sproveo Galup, a sve je pretočeno u grafički prikaz, odnosno prikazano na mapi.

Kako su pokazali rezultati, na prvom mjestu su se našli Finci, kojih se čak 74 posto izjasnilo da je spremno ratovati za svoju državu. S procentom manje, i na drugom mjestu, našli su se Turci, a treću poziciju zauzeli su Ukrajinci, čijih 62 posto ispitanika je odgovorilo da je spremno za rat.
 
Rusija se našla na četvrtoj poziciji, a prema rezultatima, 59 posto ispitanih Rusa reklo je kako je spremno ratovati za svoju zemlju. Na spisku zemalja našlo se i Kosovo i zauzelo peto mjesto s 58 procenata. 
2.jpg - undefined

Foto: Gallup

S po 55 procenata Švedska i Bosna i Hercegovina dijele šesto i sedmo mjesto, zatim slijedi Grčka s 54 posto, Poljska s 47, dok je Srbija na desetom mestu sa 46 posto.

Prema podacima upisanim u mapu, vidi se da spremnost državljana da ratuju za svoje države opada s istoka Europe prema zapadu pa su se na krajnjem zapadu našle zemlje čiji su građani najmanje spremni za rat.

Posljednja na spisku od 28 zemalja našla se Holandija, čijih se samo 15 posto građana izjasnilo kao spremno da ratuje za Holandiju. S tri procenta više, pretposljednju poziciju zauzela je Njemačka, a iznad nje su Belgija s 19, Italija s 20, Španija 21, Austrija 21, Češka 23, Bugarska 25 itd.

PgcktkqTURBXy9iMTc2OTlkNmNkMzA3Y2ViMGU5MzQ2NGYwMzE2NzM0NS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA.jpg - undefined

Foto: Gallup

Za ovo istraživanje ispitano je 62.398 ljudi iz cijelog svijeta, u svakoj zemlji na uzorku od oko 1.000 muškaraca i žena. U 30 zemalja ispitivanja su obavljana uživo, u 12 putem telefona, a u 22 putem interneta, u periodu od septembra do decembra 2014. godine. 

Na svjetskom nivou ispitivanje je pokazalo da su Europljani najmanje spremni ratovati za svoje zemlje, a u prosjeku 61 posto ispitanika u 64 zemlje je reklo da bi. Na prvom i drugom mjestu u sveijtu su Maroko i Fidži s 94 posto, zatim Pakistan i Vijetnam s 89 i Bangladeš s 86 procenata.

2.jpg - undefined

Foto: Gallup

Ako je suditi prema rezultatima ankete, najmiroljubivija država bi mogla biti Japan, čijih je samo 11 posto ispitanika reklo da je spremno ratovati za zemlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije