CIA objavila tajne karte svijeta: BiH, Srbija, Hrvatska...

Radiosarajevo.ba
CIA objavila tajne karte svijeta: BiH, Srbija, Hrvatska...
/ CIA
Danas mnogi zamišljaju obavještajce kao ljude opremljene najsuvremenijim uređajima.

Ipak, jedan od osnovnih alata svakog špijuna daleko je jednostavnija: bilo za izviđanje, trgovinu, invaziju ili špijunažu, karte i mape bile su nezamjenjivi dio planiranja i rada, piše Express.hr.

Kako bi obilježili 75 godina kartografskog odjela, američka Centralna Obavještajna Agencija (CIA) skinula je oznaku tajnosti i objavila veliki broj mapa iz perioda od četrdesetih godina prošlog stoljeća do danas.

Tokom posljednjih nekoliko godina, CIA i druge obavještajne agencije oslanjaju se više na digitalne mape i satelitske snimke, nego prethodnih desetljeća kada su geografi i kartografi bili ključni za planiranje i izvođenje operacija širom svijeta.

Kako su ove mape za vojnike značile "život ili smrt", njihova apsolutna preciznost je predstavljala imperativ. Kolekcija objavljenih mapa otkriva i kako su SAD nadzirale i gledale svijet kroz desetljeća. Tijekom četrdesetih, naglasak je na Njemačkoj i Pacifiku, odnosno Japanu. Nakon Drugog svjetskog rata, pažnja je preusmjerena premaSovjetskom Savezu, Vijetnamu i Bliskom istoku.

Moglo bi se reći da su ove mape imale važnu ulogu u oblikovanju politike i povijesti 20. stoljeća. Cijelu galeriju objavljenih mapa možete pogledati na CIA-inom profilu na Flickru, a kao što možete vidjeti, devedesetih i osamdesetih CIA je pomno promatrala Jugoslaviju i njezine tadašnje republike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije