Ratno zatišje pred buru u Ukrajini: ‘Slijede krvavi dani, ovo će biti novi Mariupolj!‘

2
Radiosarajevo.ba
Ratno zatišje pred buru u Ukrajini: ‘Slijede krvavi dani, ovo će biti novi Mariupolj!‘
Foto: EPA-EFE / Situacija u Mariupolju je užasna nakon što su Rusi osvojili grad

Kada je Putin prije tri mjeseca preusmjerio fokus ratovanja na istok Ukrajine, učinio je to potišten neuspjehom svog inicijalnog nastaja na glavni ukrajinski grad, očajan za uspjehom koji će mu pred licem nacije osvjetlati obraz, piše CNN.

Kada je ruska vojska na kraju zauzela Lisičansk moglo se smatrati da je Putin na pola puta do ostvarenja tog cilja.

No, rat u međuvremenu stiže na novu krvavu raskrsnicu, a vojska s obje strane crte sprema se na treći čin rata i to onaj koji bi mogao preokrenuti dosadašnju ravnotežu sukoba.

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Nove informacije o zarobljenim borcima iz Azovstala: Komandant Azova se čuo sa ženom

Nove informacije o zarobljenim borcima iz Azovstala: Komandant Azova se čuo sa ženom

"Obje su vojske u posljednjih nekoliko mjeseci pretrpjele teške gubitke i potpuno su iscrpljene", opisuje stanje na terenu Justin Bronk, viši naučni ssradnik za zrakoplovstvo i tehnologiju na RUSI-ju, vodećem vojnom think-tanku u Britaniji.

Koji je Putinov sljedeći potez?

Logično, prodor u Donjeck koji bi, jednom zauzet, mogao sugerirati da je Rusija pregazila Donbas i spojila se sa separatističkim frakcijama koje podržava još od 2014. Od samog početka invazije, Kremlj ističe da je to jedan od najvažnih ciljeva "specijalne operacije".

No, nije jasno kada i kako će se to dogoditi. Dok Kremlj nastavlja s intenzivnim zračnim napadima američki Institut za ratne studije tvrdi da su, s druge strane, ruske kopnene trupe usred operativne pauze. Cilj pauze? Isključivo odmor i regrupacija.

Ovakva bi situacija na terenu Ukrajincima mogla dati vremena da pripremi obranu Donjecka čije dijelove i dalje drži pod svojom kontrolom. Tu se primarno misli na industrijski pojas koji se proteže južno od grada Slovianska.

Ruske snage uzele kao taoce doktore i pacijente u bolnici

Ruske snage uzele kao taoce doktore i pacijente u bolnici

Kada se ruska kopnena vojska opet, u punoj mjeri, uključi u sukob, opći rat na ovoj liniji mogao bi odrediti i budućnost ukrajinskih centralnih regija. Poznavatelji situacije na terenu tvrde da će ishodi ovog sukoba uvelike utjecati i na konačan ishod rata.

Što je Ukrajina naučila u Lugansku?

Protekla tri mjeseca teškog, iscrpljujućeg rata u regiji Lugansk ni približno nisu nalikovala onim početnim danima ruske invazije kada smo svjedočili disperziranim napadima sa sjevera, istoka i zapada koji su naposljetku rezultirali neuspješnim osvajanjem Kijeva i drugih ukrajinskih gradova.

Kremlj je lekciju naučio. Preusmjerili su svoje napore fokusirajući se na ključni put od Luganska prema Donjecku i na tu su liniju koncentrirali većinu svojih resursa.

"U drugoj fazi ovog rata, Rusija se vraća osnovama", tako je to za CNN uobličio Max Bergmann, direktor europskog programa u Centru za strateške i međunarodne studije.

Nove užasne scene iz Ukrajine: Rusi raketama srušili zgradu, ima umrlih

Nove užasne scene iz Ukrajine: Rusi raketama srušili zgradu, ima umrlih

Ovakva je odluka Kremlja rezultirala sporim, ali postojanim napretkom. Time je Rusija, uostalom, akcentirala i sve prednosti u naoružanju i vatrenoj moći, postupno otkrivajući i sva ograničenja ukrajinskog arsenala.

"U prvoj rundi ratovanja Rusija je bila nokautirana. U drugoj, pobijedili su na bodove", ističe Bergmann u procjeni uvodnih faza rata.

Koje je sljedeće ratno žarište?

Očekivani sljedeći ruski vojni put je koridor kojim su krenuli preko Luganska, prelazak na dijelove Donjecka, a zatim iscrpljivanje i okupacija ukrajinskih trupa u toj oblasti. Tako bi se i simbolično regija Donbas predala Moskvi. Bila bi to pobjeda koja je ideološki posebno važna Putinu, još otkako je u veljači tvrdio da se Donbasom "proganjaju ljudi koji govore ruski", a da je sama regija "duhovno i kulturno" povezana s Rusijom.

Ono što je jasno, ako se obrazac ratovanja iz Luganska preseli u Donbas, bit će to još jedna krvava i ogorčena borba, a gradovi koje čeka ratni pakao već se, nažalost, naslućuju.

"Postoje dva imena koja će nažalost postati veoma poznata u sljedećoj fazi borbi - gradovi Sloviansk i Kramatorsk, u sjevernom Donjecku. Oni će biti novi Severodonjeck i Mariupolj", objašnjava Samir Puri, viši saradnik za urbanu sigurnost i hibridno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije