Nove informacije o zarobljenim borcima iz Azovstala: Komandant Azova se čuo sa ženom

0
Radiosarajevo.ba
Nove informacije o zarobljenim borcima iz Azovstala: Komandant Azova se čuo sa ženom
Foto: EPA-EFE / Evakuirali ukrajinski borci iz čeličare Azovstal

Dopisnica Guardiana iz Kijeva došla je do više informacija o ukrajinskim vojnicima koje su ruske snage zarobile u čeličani Azovstal nakon tromjesečne opsade.

Podsjetimo, posljednja skupina branitelja Azovstala predala se Rusima u petak.

Denis Prokopenko, zarobljeni zapovjednik pukovnije Azov, kratko se telefonski čuo sa svojom suprugom Katerinom te joj rekao da zarobljenici nisu izloženi nasilju. I dalje nije jasno je li Prokopenko mogao slobodno govoriti tokom telefonskog razgovora sa suprugom.

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

"Kad sam ga pitala kako je, rekao je ok. Iz drugih izvora sam čula da su uvjeti u kojima ih drže zadovoljavajući", rekla je Katerina Prokopenko za Guardian.

Najmanje 1000 ukrajinskih branitelja, među kojima su i pripadnici jedinice Azov, prošle sedmice su prebačeni na teritorij pod kontrolom ruskih snaga nakon što je čeličana Azovstal pala u ruske ruke.

Upravo je jedinica Azov bila jedno od glavnih opravdanja Moskve za pokretanje invazije na Ukrajinu. Ruski predsjednik Vladimir Putin, najavljujući rat u Ukrajini, rekao je da je cilj "denacifikacija" zemlje. Dužnosnici u Kijevu sugerirali su da bi rado razmijenili zarobljenike s ruskom stranom, ali dio ruskih dužnosnika inzistira da se zarobljenicima iz Azovstala sudi ili ih se čak pogubi zbog optužbi za "terorizam".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije